Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v Kalabriji pozval k boju proti mafiji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 06. 2014 / 07:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v Kalabriji pozval k boju proti mafiji

Papež v Kalabriji pozval k boju proti mafiji

»Pripadniki Ndranghete so izobčeni iz katoliške Cerkve.«

Papež Frančišek je minulo soboto pred zaključkom obiska v južnoitalijanski pokrajini Kalabriji zbrane vernike goreče pozval k boju proti mafiji. »Proti temu zlu se je potrebno boriti in ga odstraniti; vedno mu moramo reči ne«, je papež dejal med sklepnim bogoslužjem v Sibariju, ki se ga je udeležilo več kot 200.000 vernikov.

Pripadniki kalabrijske mafije, Ndranghete, so »izobčeni«, saj so skrenili s »poti dobrote«, je Frančišek poudaril med bogoslužjem na prostem. Njihova organizacija ni nič drugega kakor »češčenje zla in preziranje občestva«. Tudi Cerkev si mora še močneje prizadevati, »da bo dobrota prevladala«. Papež je mlade pozval, naj se v Jezusovem imenu zoperstavijo »zlu, krivicam in nasilju«.



V soboto dopoldne se je Frančišek v kalabrijskem zaporu srečal s svojci triletnega dečka, ki je v začetku letošnjega leta izgubil življenje v gorečem avtomobilu, najverjetneje pa je postal žrtev spora med sprtimi mafijskimi skupinami. Otroci nikoli ne bi smeli biti žrtve Ndranghete, je papež dejal materi in obema babicama pokojnega dečka. Ndrangheta trenutno velja za najmočnejšo zločinsko organizacijo v Italiji, v svetu pa se ukvarja predvsem s preprodajo mamil.

Frančišek je v eni najrevnejših italijanskih pokrajin pozval tudi k skrbi za potrebne. Cerkev in državne ustanove bi morale pogumno spodbujati »življenjski slog in pobude«, ki bi uboge in izobčene z njihovimi potrebami postavljali v ospredje, je predlagal papež in spodbudil h »konkretni solidarnosti« z vsemi, ki so potrebni pravičnosti, upanja in naklonjenosti. Pred tem je sveti oče v bogoslovnem semenišču v Cassanu all'Ioniu obedoval s krajevnimi reveži in nekdanjimi odvisniki.



Frančiškovo enodnevno potovanje v Kalabrijo se je pričelo v soboto zgodaj zjutraj z obiskom zapora v Castrovillariju. Tam je sveti oče v nagovoru okoli 200 zbranim zapornikom in zaporniškim uslužbencem spodbudil k večjim prizadevanjem po vnovični vključitvi v družbo za vse storilce kaznivih dejanj. Ne zadošča, da zgolj zagotovimo človeka dostojne pogoje bivanja v ječi, je dejal papež. Te morajo dopolnjevati »konkretna prizadevanja pristojnih ustanov za uspešno vnovično vključitev v družbo« za zapornike, ki odslužijo svojo kazen. V nasprotnem primeru zaporna kazen postane zgolj »orodje za kaznovanje in vračanje v prestopke«. To škoduje tako zaporniku kot tudi celotni družbi.

Italijanski zapori so kronično prenapolnjeni in pogosto ne nudijo ustreznih bivalnih pogojev. Evropsko sodišče za človekove pravice je v preteklem letu že večkrat izreklo grajo Italiji glede pogojev v tamkajšnjih kazenskih ustanovah.

Z obiskom v zaporu je želel »poudariti bližino papeža in Cerkve slehernemu možu in ženi na vseh koncih sveta, ki so se znašli v ječi«, je v svojem nagovoru pojasnil Frančišek. Ob tem je poudaril, da vnovična vključitev storilcev kaznivih dejanj v družbo ni zgolj družbenopolitično vprašanje, ampak ima tudi versko razsežnost. Pri tem procesu gre tudi za srečanje z Bogom, ki zna razumeti človeške napake in jih tudi odpustiti, je dejal papež. Bog je »izvedenec za vnovično socializacijo«. Ljudi prime za roko in jih sam popelje nazaj v družbo.

Papež je nato obiskal še paciente v hospicu in oskrbovance doma za ostarele, v stolnici v Cassanu al'Ioniu pa se je srečal še s škofijskimi duhovniki. Na srečanju je zbrane opozoril pred »preozko cerkveno miselnostjo« in duhovnike pozval k večji občestvenosti. V številnih škofijah se žal vse bolj širi »individualizem duhovne oskrbe«, je potožil sveti oče.

Tudi na duhovnike vpliva vse bolj razširjena »kultura subjektivnosti«, ki povzdiguje lastni jaz, je pojasnil Frančišek v kalabrijski stolnici. Tamkajšnje duhovnike je spodbudil, naj živijo bolj občestveno in v bratstvu drug z drugim, kar naj bi se kazalo v njihovem misijonarskem in skromnem slogu. Za to pa so potrebne konkretne in času primerne oblike. Le na ta način bo lahko do izraza prišel njihov poseben odnos s Kristusom v duhovništvu. Papež je duhovnike obenem pozval, naj si posebej prizadevajo za pastoralo družin.

Kljub visokim poletnim temperaturam, ki so na termometru pokazale tudi 40 stopinj Celzija, je papež med enodnevnim obiskom v Kalabriji deloval sveže in spočito. Zaradi obiska v tej južnoitalijanski pokrajini se je na praznik sv. Rešnjega telesa in krvi minuli četrtek odpovedal sodelovanju v telovski procesiji, da bi prihranil moči za celodnevno potovanje. To je bilo četrto potovanje papeža Frančiška znotraj Italije, pred tem je obiskal že sredozemski otok Lampeduso, Sardinijo in romarsko središče Assisi.

Vir: Kathpress
Foto: Radio Vatican

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh