Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež za okrepljen boj proti trgovini z ljudmi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 02. 2017 / 08:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež za okrepljen boj proti trgovini z ljudmi

Med včerajšnjo avdienco tudi o krščanskem upanju kot konkretni ljubezni do bližnjega.

Papež Frančišek je znova pozval k okrepljenemu boju proti trgovini z ljudmi. »Potrebna so vsa prizadevanja, da premagamo ta sramotni in neznosni zločin«, je sveti oče dejal med včerajšnjo splošno avdienco v Vatikanu, na mednarodni dan molitve in premišljevanja v boju proti trgovini z ljudmi. Vse pristojne v svetovnih vladah je pozval, naj se »še odločneje zoperstavijo tej rakavi rani«. Tistim, »ki jim je odvzeto dostojanstvo«, bi morali dati svoj glas. Papež se je obenem zahvalil vsem, ki si že prizadevajo v boju proti trgovanju z ljudmi.



Na mednarodni dan molitve in premišljevanja v boju proti trgovini z ljudmi, ki ga je leta 2015 uvedel papež Frančišek, so bili v letošnjem letu v ospredju otroci in mladi. Pobudo obhajamo na god sudanske svetnice Jožefine Bakhita, redovnice, ki so jo kot otroka ugrabili arabski lovci na sužnje.

Na temo boja proti trgovini s človeškimi organi je v teh dneh v Vatikanu zasedala mednarodna konferenca. Na povabilo Papeške akademije znanosti so se v Rimu zbrali strokovnjaki iz več kot 20 držav in z vseh celin, na srečanju pa so razpravljali o strategijah za zajezitev tega pojava. Trgovina z organi je postala oblika suženjstva in je tesno povezana s trgovino z ljudmi, je zapisano v sporočilu papeške akademije. Ob včerajšnjem sklepu konference z naslovom »Trgovanje z organi in transplantacijski turizem« so sprejeli tudi skupno izjavo. Konference so se med drugim udeležili predstavniki Združenih narodov, nevladnih organizacij in številni znanstveniki.

Papež Frančišek pa je med včerajšnjo avdienco kristjane tudi znova pozval, naj si prizadevajo za odprtost in mir. Vedno moramo »graditi mostove in ne zidov«, slabega ne smemo vračati s slabim, ampak ga premagovati z dobrim.

Po papeževih besedah je »zelo pomembno, da se krščansko upanje izraža v konkretni ljubezni do bližnjega«. Sveti oče je poudaril, da kristjani nikoli ne smemo ravnati samovšečno. Kdor je osredotočen zgolj na lastno ugodje in zadovoljevanje svojih potreb, ne ve, kaj upanje v resnici pomeni.

Krščansko upanje nikoli ni le stvar posameznika, vedno je poleg tudi občestvena in cerkvena razsežnost: »Upati se ne učimo sami.« Poleg tega je, kot je prepričan papež, upati dosti težje kot verjeti.

Frančišek je v katehezi spregovoril tudi o pomenu vzajemne molitve za bližnjega. V svojem pozivu za ljudi v stiski je izpostavil preganjanje Rohinj v Mjanmaru. Pripadnike islamske manjšine grobo preganjajo, morijo in mučijo, ker vztrajajo pri svoji veri in običajih. Rohinje, ki jih je papež imenoval »brate in sestre« ter »dobre, miroljubne ljudi«, že leta in leta izjemno trpijo. Sveti oče je pozval k molitvi zanje in za vse begunce po svetu.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh