Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogovor z Ivanom Omanom v Škofji Loki

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 14. 09. 2016 / 08:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pogovor z Ivanom Omanom v Škofji Loki

13. septembra je bil v Škofji Loki pogovor z Ivanom Omanom ob predstavitvi knjige Za naš dragi dom in rod.

V torek, 13. septembra, je bil v Kašči na Spodnjem trgu v Škofji Loki pogovor z Ivanom Omanom ob predstavitvi njegove knjige Za naš dragi dom in rod, v kateri sta se z Omanom pogovarjala zamejska novinarka Erika Jazbar in primorski pravnik Dejan Valentinčič.

Knjiga je nastala iz ljubezni do slovenstva, domovine in najžlahtnejših vrednot, ki so bile donedavna del slovenske biti in za katere verjamemo, da so še prisotne v slovenskem človeku. Vrednot, ki jih pooseblja Ivan Oman, ena osrednjih osebnosti slovenske pomladi.

Ivan Oman je pojasnil, da je moral za kmečka dela prijeti že v otroških letih. V javno življenje pa se je prvič vključil v Kmetijski zadrugi. V pogovoru z Dejanom Valentinčičem je spregovoril o ustanovitvi Slovenske kmečke zveze, katere predsednik je bil, življenju v socialistični (sam je temu dejal neofevdalizem) Jugoslaviji, "pisani druščini" Demosa in drugem dogajanju ob slovenski osamosvojitvi ter sedanjosti. Različnosti v politiki ne vidi kot tragične, dodal pa je, da politični nasprotnik ne sme biti tudi obravnavan kot sovražnik, temveč le kot konkurenca na volitvah. Poudaril je, da se morata "državljanska vojna" in zmerjanje med Slovenci nehati, saj bo morda v prihodnosti znova potrebna enotnost, kot je bila ob osamosvojitvi. Potem bo mogoča tudi sprava. Poudaril je tudi tolerantnost do drugače mislečih.

Foto: Tatjana Splichal

Preberite tudi:

Posledice »histeričnega antiklerikalizma«
»Reformirati našega duha«
»Če ne bo trdnega slovenskega kmeta …«

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh