Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Simpozij v čast Pahorju in Rebuli

Objava: 26. 08. 2014 / 06:07
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Simpozij v čast Pahorju in Rebuli

Simpozij v čast Pahorju in Rebuli

Zamejskima literatoma je posvečen današnji simpozij o tržaški literarni šoli, ki ga prirejajo v Ljubljani.

V Ljubljani danes v čast zamejskima literatoma Borisu Pahorju in Alojzu Rebuli prirejajo simpozij o slovenski tržaški literarni šoli. Mladinska knjiga in Cankarjeva založba se bosta visokima jubilejema obeh avtorjev - Pahor prav danes obhaja 101. rojstni dan, Rebula pa je julija dopolnil 90 let - pred tem poklonili še v knjigarni Konzorcij.



Na simpoziju v organizaciji omenjenih založb bodo poznavalci podali zgodovinski oris slovenskega literarnega ustvarjanja na Tržaškem, spregovorili o obeh slavljencih, pa tudi o Miroslavu Košuti, Srečku Kosovelu in konstruktivizmu, prvi slovenski ženski reviji in tržaških avtoricah, slovenski in italijanski poeziji na Tržaškem v prvi polovici 20. stoletja ter o uveljavljanju tržaške književnosti v Franciji.

Simpozij prirejajo v Mestni hiši, še pred njegovim začetkom bodo v knjigarni Konzorcij Pahorju čestitali za rojstni dan ter predstavili ponatis Rebulovega romana V Sibilinem vetru iz leta 1968, ki ga je s spremno besedo tokrat opremila Tatjana Rojc.



Slovensko književno življenje v Trstu ima dolgo in bogato izročilo, saj sega vse v čas Primoža Trubarja, danes pa doživlja enega svojih vrhuncev zaradi uspeha Pahorjeve literature.

Oba pisatelja sta navkljub visoki starosti še dejavna, redno spremljata dogajanje v Sloveniji, pa tudi ustvarjata. V Trstu so lani predstavili Pahorjevo delo In mimo je šel spomin, ki zajema več kot 70 let pisateljevega ustvarjanja, pri Celjski Mohorjevi pa je ob okrogli obletnici izšel Rebulov novi roman Kominform v Zabrinju.

Vir: STA / M. M. Š.

Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh