Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Služabniki navdiha, služabniki dobrote

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 20. 01. 2015 / 08:18
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Služabniki navdiha, služabniki dobrote

Služabniki navdiha, služabniki dobrote

V galeriji Družina je nadškof Zore odprl prodajno razstavo umetniških del, ki so nastala v avgustovski sinjevrški koloniji Umetniki za Karitas.

V četrtek, 19. januarja, zvečer je nadškof Stanislav Zore v galeriji Družina odprl prodajno razstavo Umetniki za Karitas. V jubilejni 20. koloniji je avgusta lani ustvarjalo devet umetniških zakonskih parov, na dnevu odprtih vrat so se jim pridružili še številni drugi umetniki, ki so ustvarjali v preteklih letih. Skupaj so darovali 110 umetniških del in skoraj polovica od teh je na ogled v galeriji Družina. Odprtja se je udeležilo tudi pet sodelujočih zakonskih parov ter vsaj dvajset drugih umetnikov. Da je razstavo Umetniki za Karitas v Družini galeriji vedno dobrodošla in jo je z veseljem sprejmemo, je v pozdravu dejal direktor založbe Družina Tone Rode in poudaril, da razstava povezuje dve dimenziji: umetnost in dobrodelnost. »Umetnost, če je usmerjena sama vase, hitro zapade v nihilizem, samovšečnost. Tudi dobrodelnost, če je le zunanja, če je le kopičenje številk, ni pa usmerjena k sočloveku, nima smisla, ni krščanska. Oba pojma dobita smisel v odnosu do sočloveka – odnosu, kot nam ga kažete umetniki s posluhom za sočloveka, v dialogu z umetnino, z dobrodelno roko, ki jo podajate sočloveku v pozdrav in pomoč.«

S povezavo božjih atributov dobrote, lepote in resničnosti je pomen kolonije predstavil ravnatelj koprske Karitas Matej Kobal. »S kolonijo opozarjamo, da poslanstvo Karitas ni le skrb za to, da nekdo ne bo lačen in žejen, ampak želimo poskrbeti tudi za duha. Poslanstvo Karitas ni le skrb, da bo nekdo preživel, ampak da bo resnično živel. Ni dovolj, da mu damo le hrano, ampak mu želimo dati dostojanstvo.«

V pogovoru z Jožetom Bartoljem sta kolonijo predstavili vodja projekta Jožica Ličen in umetnostna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Ličnova je izpostavila, da je sodelavce Karitas nagovoril obisk papeža Frančiška na otoku Lampedussa, kamor v prepolnih čolnih prihajajo številni pribežniki in da z geslom kolonije »Tujec sem bil in ste me sprejeli« želijo prek barv in čopičev opozarjati na problem tujcev tudi pri nas. Stibilj Šajnova pa je poudarila, da je sinjevrška dobrodelna kolonija »eden najbolj priznanih likovnih akcij pri nas«, v dvajsetih letih je gostila priznane likovne umetnike iz vseh petih celin. V jubilejno 20. Kolonijo so povabili 10 umetniških zakonskih parov, torej 20 ustvarjalcev, ki so se že kdaj udeležili kolonije, vendar je par z Madžarske v zadnjem trenutku odpovedal, tako je avgusta ustvarjalo 9 parov iz Slovenije, Hrvaške, Švedske in Avstrije. Ustvarili so 48 slik v vrednosti 36 tisoč evrov. V četrtek so se jim na dnevu odprtih vrat pridružili še drugi slikarji, ki so darovali 110 likovnih del.

Razstavo je odprl nadškof Stanislav Zore in umetnike pozdravil kot "služabnike navdiha, služabnike dobrote". Čestital je Karitas za 20 let vztrajanja, za 20 let bogatenja slovenskega prostora z dobrodelno umetnostjo. V dobrodelnem projektu, ki ga že 20 let organizira koprska Karitas, se po nadškofovih besedah podajata roko dve govorici, v katerih ni besed: "Na eni strani govorica čopiča, na drugi strani govorica dobrote. Obe govorici odstirata sporočila, ki jih v naše življenje, v naš svet pošilja Bog. Bog se na nek način uteleša skozi umetnost, če je umetnost zares umetnost, in uteleša se tudi skozi dobroto, če je naša dobrota v resnici srečanje človeka v njegovi potrebi.« Nadškof Zore je zaželel organizatorjem kolonije, umetnikom, ki se odzovejo povabilu in tudi obiskovalcem razstave, ki bodo umetnine gledali, občudovali, morda kakšno kupili, da bi ob tem »doživljali nekaj nebeškega – v navdihu in dobroti«.


Umetnost in dobrota dobita smisel samo v odnosu do sočloveka, je dejal v pozdravnem nagovoru direktor založbe Družina Tone Rode, Odprtje razstave je z glasbo obogatil zbor Radia Ognjišče: Marjan Bunič, petra Gorše, Jure Sešek, Andrej Jerman in Urša Sešek (fotografije Tatjana Splichal)



V pogovoru z Jožetom Bartoljem sta Anamarija Stibilj Šajn in Jožica LIčen povedali, da so v 20 letih na Sinjem vrhu ustvarjali umetniki iz vseh petih celin, s prodajnimi razstavami pa so naredili že toliko kilometrov, da bi obkrožili zemljo.



Da bi ob gledanju slik na razstavi obiskovalci doživljali nekaj nebeškega, je zaželel nadškof Stanislav Zore.

več v tiskani izdaji Družine.

V galeriji Družina bo razstava na ogled do konca februarja, vsak delavnik od 9. do 17. ure, ob sobotah od 9. do 12. ure.


Odprtja razstave v galeriji Družina so se udeležli umetniki, ki so kdaj v 20 letih ustvarjali na Sinjem vrhu ter drugi ljubitelji umetnosti.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh