Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sodelujte pri povečanju varnosti in zdravja pri delu

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 28. 04. 2015 / 08:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.05.2018 / 13:03
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sodelujte pri povečanju varnosti in zdravja pri delu

Danes, 28. aprila, je svetovni dan varnosti in zdravja pri delu. Letos je v ospredju pomen preventive.
Danes, 28. aprila, je svetovni dan varnosti in zdravja pri delu, ki ga je Mednarodna organizacija dela (ILO) razglasila leta 2003. Letos je v ospredju pomen preventive. Čas je, da uveljavimo ukrepe, ki so se izkazali za pozitivne, ob današnjem dnevu poziva generalni direktor ILO Guy Ryder na mednarodni konferenci, katere slogan je bil Sodelujte pri izgradnji kulture preprečevanja na področju varnosti in zdravja pri delu. "Nacionalna kultura varnosti in zdravja pri delu je po mnenju Mednarodne organizacije dela eno tistih področij, kjer je pravica do varnega in zdravega delovnega okolja spoštovana na vseh ravneh, ko vlade, delodajalci in delavci z upoštevanjem opredeljenih pravic, odgovornosti in dolžnosti dejavno sodelujejo pri zagotavljanju varnega in zdravega delovnega okolja, in kjer je najpomembnejša prednostna naloga pripisana načelu preprečevanja", so obrazložili na spletni strani Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu. Med temeljne vrednote za razvoj kulture preprečevanja na področju varnosti in zdravja pri delu pa prištevajo družbeno vključevanje, pravičnost, zaupanje, trajnost, sodelovanje, odpornost in prilagodljivost ter razvoj in rast.

Mednarodni spominski dan na umrle delavce

Sindikalne organizacije po vsem svetu pa 28. aprila zaznamujejo tudi mednarodni spominski dan na delavce, ki so umrli ali se poškodovali na delovnem mestu. Mednarodna zveza sindikatov (ITUC) pa je današnji dan posvetila razmišljanju o odpravljanju izpostavljenosti nevarnim snovem na delovnem mestu. V zvezi menijo, da bi morali sindikati spregovoriti o nevarnostih, povezanih s kemikalijami, azbestom, virusom ebola in drugimi morebitnimi izpostavljenostmi nevarnim biološkim dejavnikom. Članek o nevarnih snoveh iz spletne enciklopedije OSHwiki opisuje, kako zagotoviti zaščito za vsakogar na delovnem mestu.

Delodajalec je dolžan zagotavljati varnost in zdravje delavcev pri delu, opozarja republiški inšpektorat za delo. Delavec pa mora spoštovati ukrepe, ki jih je sprejel delodajalec. Svoje delo mora opravljati s pazljivostjo in odgovornostjo, da s tem varuje sebe in sodelavce.

Vsak dan se v EU zgodi 11 delovnih nezgod s smrtnim izidom. Zaradi poklicne bolezni pa letno umre 159.000 ljudi, opozarja Zbornica varnosti in zdravja pri delu. Delodajalci so slovenskemu inšpektoratu za delo lani prijavili več kot 9300 nezgod, med katerimi je bilo 23 smrtnih, kar je največ v zadnjih štirih letih.

Na fotografiji sv. Jože Delavec, katerega god praznujemo 1. maja. Foto: Jože Potrpin

Vir: STA, spletna strana Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh