Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razpis literarne nagrade Svetlobnica 2016

Objava: 03. 12. 2015 / 09:46
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razpis literarne nagrade Svetlobnica 2016

Razpis literarne nagrade Svetlobnica 2016

Založba Družina drugič predstavlja nagradni natečaj in literarno nagrado svetlobnica.

Založba Družina drugič predstavlja nagradni natečaj in literarno nagrado svetlobnica, s katero želi spodbuditi izvirno slovensko leposlovje.

Zmagovalec natečaja in dobitnik nagrade svetlobnica 2016 bo neobjavljeno literarno delo iz zvrsti roman, ki bo po presoji posebne šest članske strokovne žirije izbrano za najboljše izmed prispelih rokopisov. Založba bo izbrani roman izdala v novi zbirki Pretakanja in ga posebej promovirala v letu izida.

Strokovna komisija v sestavi Mateja Komel Snoj, Ignacija J. Fridl, Igor Škamperle, Brane Senegačnik, Jože Horvat ter Tone Rode bo obravnavala vsa prispela dela in najboljšemu podelila nagrado v višini 6.000 evrov bruto. Nagrada vključuje avtorski honorar za prenos materialnih pravic do skupne prodane naklade 2.000 izvodov. Nagrada se podeljuje v skladu s pravilnikom, ki je na voljo na spletni strani: www.druzina.si/svetlobnica. Pravilnik je sestavni del tega razpisa. Komisija si pridržuje pravico, da nagrade ne podeli, če nobeno izmed prijavljenih del ne bo izpolnjevalo pričakovanih kriterijev.

Avtorice in avtorje vabimo, naj na natečaj prijavijo še neobjavljena umetniška besedila v slovenskem jeziku, ki naj ne obsegajo manj kot sedem avtorskih pol ter naj praviloma ne štejejo več kot petnajst avtorskih pol.

Roman naj odslikava življenjske razmere Slovencev, kjerkoli se že ta razvija: v domovini, zamejstvu ali v svetu. Roman lahko sega tudi po snovi iz zgodovine oziroma lahko prikazuje utopično vizijo prihodnosti, vendar naj bo v tem primeru njegova vsebina aktualna in blizu sodobnemu bralcu. V tej luči naj predstavlja literarne figure v okviru globalizirajoče se evropske in svetovne družbe, preizkušane v boju za obstoj v navzkrižnih interesih ideologij in nacij, zaznamovane z iskanjem smisla svoje eksistence med premagovanjem političnih, socialnih in mišljenjskih vzorcev časa, a z vero v presežnost bivanja, v moralne vrednote in zvestobo svojemu rodu. S to človeško in duhovno močjo nam roman v umetniški viziji lahko pomaga globlje razumeti potrebo po trajnem obstoju in nujnem sožitju posameznikov in narodov, zemlje in neba.

S tem zelo splošnim tematskim zarisom založba želi pomagati pišočim pri izbiri ali pripravi tematsko-miselnih opredelitev njihovih besedil.

Rokopise, podpisane s šifro (pravo ime, naslov stalnega bivališča, naslov e-pošte in številka mobilnega telefona naj bodo zapisani v priloženi in s šifro označeni zaprti kuverti), pošljite v šestih izvodih do 31. avgusta 2016 na Knjižno uredništvo založbe Družina, Krekov trg 1, Ljubljana, s pripisom "nagrada svetlobnica". Rokopisi naj bodo natiskani na papirju v formatu A4, s pisavo Times New Roman, velikostjo črk 12 in z razmikom 1,5 vrstice. Upoštevana bodo samo neobjavljena slovenska besedila.

Avtor prijavljenega dela, ki bo po izboru komisije določeno kot najboljše in bo prejemnik nagrade mora z založbo Družina, za nagrajeno delo skleniti založniško pogodbo za objavo avtorskega dela in prenos materialnih avtorskih pravic pod pogoji, določenimi v pravilniku.

Avtor prijavljenega dela mora delo, če je nominirano, najprej ponuditi v objavo založbi Družina. Če založba Družina ne želi objaviti dela, bo avtorja o tem obvestila v 60 dneh od nominacije dela.

Nominirance za nagrado bomo razglasili do konca oktobra 2016. Založba Družina bo avtorju izbranega romana načeloma podelila nagrado na Slovenskem knjižnem sejmu 2016. Založba Družina bo nagrajeni roman predvidoma izdala do konca aprila 2017.

Ljubljana, 26. 11. 2015

Družina d. o. o.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh