Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vrata je odprl knjižni sejem

Za vas piše:
K. H.
Objava: 26. 11. 2014 / 08:55
Oznake: Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vrata je odprl knjižni sejem

Vrata je odprl knjižni sejem

Danes je tridesetič odprla vrata največja knjigarna, odprta le pet dni v letu. Od 25. do 30. novembra se v Cankarjevem domu predstavlja sto založnikov, med njimi tudi založba Družina.

Danes je tridesetič odprla vrata največja knjigarna, odprta le pet dni v letu. Od 25. do 30. novembra se bo v treh etažah Cankarjevega doma v Ljubljani predstavljalo sto založnikov, med njimi tudi založba Družina.

Večer pred odprtjem knjižnega sejma so v Linhartovi dvorani podelili tri »knjižne oskarje«: Schwentnerjevo nagrado je prejel Zdravko Duša, Schwentnerjevi priznanji pa Martin Žnideršič in Slovenska kulturna akcija.

Zdravko Kofol: »Slovenski knjižni sejem je majhen sejem z velikimi ambicijami«

Osrednji govorec na sinočnji prireditvi je bil letošnji častni gost sejma Ciril Zlobec, ki je v svojem "pesniškem monologu", kot je označil svoj nagovor, dejal, da knjige povedo največ o človeku, času in prostoru. Predsednik upravnega odbora knjižnega sejma Zdravko Kafol se je po podelitvi nagrad v kratkem nagovoru vprašal, ali se navzoči zavedajo, kakšen privilegij imajo, da v dvorani poslušajo dva akademika. »Da poslušamo človeka, ki je izdal svojo trideseto pesniško zbirko? Da poslušamo človeka, ki je napisal prvi ekspresionistični roman v slovenščini?« Ob prvem je imel Kafol v mislih slavnostnega govorca, ob drugem pa Zorka Simčiča, ki je v imenu Slovenske kulturne akcije prevzel Schwentnerjevo nagrado.

»Slovenski knjižni sejem je majhen sejem z velikimi ambicijami. 220 dogodkov se bo zvrstilo v petih dneh, to pomeni po tri do štirje dogodki na uro. Vsak dan pričakujemo od pet do šest tisoč obiskovalcev,« je našteval Kafol in nadaljeval, da letos, ko Ljubljana kandidira za Unescov naziv mesta literature in ko je Slovenija najavila uradno kandidaturo Frankfurtskemu knjižnem sejmu za državo gostjo, je prav, da se zavemo ogromnih potencialov, ki jih ima slovenski knjižni sejem. Kafol je vsem zaželel »inspirativen knjižni sejem« in z naslovom pesniške zbirke, ki jo je častni gost Zlobec izdal že leta 1971, petdnevno »čudovito pustolovščino«.

Na letošnjem knjižnem sejmu se na stojnicah predstavlja 100 založb z okoli 30 tisoč knjižnimi naslovi, od tega jih 3800 nosi letnico izida 2014. Predstavljajo se tudi vse katoliške založbe: Mohorjeva založba, založba Ognjišče, založba brat Frančišek, založba Dravlje, Salve in druge. Založba Družina se predstavlja z 90 letošnjimi naslovi, na stojnici pa obiskovalci lahko polistajo tudi po knjigah iz prejšnjih let. Knjižni sejem pa ni le priložnost za listanje po knjižnih novostih, ampak se v teh petih dneh od blizu spoznavamo tudi z avtorji, prevajalci in založniki. Tako knjižni sejem ni le tržni dogodek, kjer bi želela založba čim več prodati, ampak v prvi vrsti promocija branja. Sejem je praznik literature in nasploh kulture. Kot je že tradicionalno se bo v treh etažah Cankarjevega doma zvrstilo prek dvesto dogodkov na različnih prizoriščih: v debatni kavarni, forumu za obiskovalce, založniški akademiji, na pisateljskem odru. Letos je na sejmu tudi novost: KulinArtFest, kjer v petih dneh različne založbe predstavljajo šestnajst kuharjev in drugih kulinarikov.


Takole je sinoči, pred uradnim odprtjem, samevala stojnica založbe Družina. Danes so stoli že zasedeni, šelestenje knjig pa zapolnjuje ves prostor (foto Tatjana Splichal)

Družina na sejmu o antiki, o zlu stoletja, o tvitih papeža Frančiška, o svetlobnici in ekonomiji … Tudi kuhali bomo z duhovnikom Markom Čižmanom!

Z osmimi dogodki in ducatom gostov se bralcem na sejmu približuje tudi založba Družina, predstavlja se na vseh prireditvenih odrih. Že prvi dan sejma, v sredo, je založba prinesla na oder foruma za obiskovalce dve novosti: predstavitev revije SLO, slovenskega zgodovinskega magazina (ob 11.30), in predstavitev nove literarne nagrade svetlobnica, ki jo bo založba prvič podelila spomladi v sklopu nove zbirke Pretakanja (ob 16.30).

Četrtkov gost (ob 16. Uri v Štihovi dvorani) na založniški akademiji bo prišel iz Češke. Tomaš Sedlaček, nekdanji Havlov svetovalec, polni predavateljske dvorane po vsem svetu, njegova knjiga Ekonomija dobrega in zla, prevod je pred dnevi izšel pri založbi Družina, pa je med najbolj prodajanimi poslovnimi knjigami na svetovnem knjižnem trgu.

V debatni kavarni se krešejo mnenja o dveh temah, ki jima založniški program Družine posveča veliko pozornosti: v petek ob 14. uri bodo gostje primerjali zlo nacizma in komunizma, v soboto ob 12. uri pa tvitali s papežem Frančiškom.

Pisateljski oder bo založba Družina okrepila v četrtek ob 14. uri z »literarno slaščico« Antigono.

Na novem prizorišču KulinArtFest bo založba Družina kuhala v nedeljo opoldne z duhovnikom Markom Čižmanom. Že v petek ob 18. Uri pa bomo v sejemski kuhinji okušali vina z enologom kleti Dveri pax, ki so ga ustanovili benediktinci.

Na spletni strani Družine bomo vsak dan redno s poročili in fotografijami poročali o dogodkih na sejmu.

Sejemske novosti

Poleg stalnic letošnji jubilejni 30. Knjižni sejem prinaša tudi novosti. Največja novost je udeležba tujih založb na sejmu, predstavljajo se založbe iz Škotske, Rusije in Hrvaške. Novost je tudi velika nagrada sejma za knjigo leta, obiskovalci sejma jo bodo izbrali z glasovanjem, podelili jo bodo na prireditvi ob zaprtju sejma. Tretja velika novost pa je terenski studio 3. radijskega ARS programa na sejmu, ki bo pripravljal prireditve in jih v živo prenašal. V sklopu sejma so pripravili tudi razstavo: posvečena je Kekcu ob 130-letnici rojstva njegovega očeta Josipa Vandota.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh