Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začetek zbiranja podpisov za referendum

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 04. 03. 2015 / 08:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Začetek zbiranja podpisov za referendum

Začetek zbiranja podpisov za referendum

Večina poslancev spregledala argumente govornikov na shodu Koalicije Za otroke gre.

Po oceni organizatorjev shoda Koalicije Za otroke gre poimenovanim Dan ljubezni se je v torek, 3. marca, pred Državnim zborom zbralo okrog 8.500 ljudi. Z glasnim odobravanjem so podprli prizadevanja koalicije.

Na shodu so udeležence nagovorili voditelj društva Družina in življenje Dani Siter. Spregovoril je o svoji izkušnji odraščanja brez očeta in o stiskah, ki jih je doživljal. Povedal je, da zato odločno nasprotuje spremembam zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih in proti posvojitvam otrok s strani istospolnih partnerjev. Predsednica društva starih staršev in sovoditeljica Koalicije Za otroke gre Metka Zevnik je povedala, da so poslanci grobo poteptali pravico dedkov in babic soodločati o družinskem zakoniku in jih z zakonodajo izločili in jim onemogočili posvojiti vnuke. To pa so omogočili istospolnim partnerjem. Tomaž Merše, predsednik Družinske pobude je opozoril na posledice zakonodaje, ki v celoti razvrednoti družino. Poudaril je, da morajo imeti temeljne pravice otrok prednost pred željami in interesi odraslih. S izenačenjem zakoncev in istospolnih skupnosti se odpirajo vrata za homoseksualno prevzgojo v šolah. Konec bo pravice staršev do vzgoje v skladu s svojimi vrednotami in načeli. Odpirajo se možnosti za diskriminacijo vseh drugače mislečih, možnost istospolnih parov za posvojitev otrok in možnost ustvarjanja otrok z biomedicinsko pomočjo za lezbične pare in nadomestno materinstvo oz. trgovanje z otroki.

Na shodu je bila sprejeta naslednja deklaracija:

»Za otroke gre!«

Deklaracija za pravice otrok, staršev in starih staršev

Da bi bila Slovenija resnična domovina vseh državljank in državljanov, v kateri bomo vsi lahko brez diskriminacije, svobodno in v miru živeli, udeleženci shoda »Dan Ljubezni« dne 3. marca 2015 v Ljubljani izražamo našo trdno voljo in pripravljenost, da si bomo po svojih najboljših močeh prizadevali za:

1. Spoštovanje temeljne pravice otroka, da je posvojen v zanj najboljše okolje, kar vključuje življenjsko skupnost ženske in moškega ter možnost, da svojega vnuka posvojijo stari starši.
2. Spoštovanje temeljnih pravic staršev, da otroke vzgajajo v skladu z lastno vestjo, odgovornostjo in verskim prepričanjem, ne da bi bili otroci ali starši zaradi tega diskriminirani.

3. Spoštovanje temeljnih pravic staršev in otrok, da otroci v šoli niso izpostavljeni pouku, še posebej na področju spolnosti, s katerimi se starši ne strinjajo. Za pravico staršev, da otroka brez diskriminacije zavarujejo pred škodljivimi vsebinami v šoli (kot npr. priročnik Ljubezen je ljubezen).

4. Spoštovanje pravice do ugovora vesti za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju ter kandidate za zaposlitev, da ne bodo diskriminirani zaradi svojega prepričanja, kot npr. da obstajata naraven ženski in moški spol, ali da je za otroka najbolje, da ima mamo in očeta.

5. Bo država v skladu s slovensko Ustavo ščitila materinstvo, očetovstvo, otroke in družino pri oblikovanju in izvajanju družinskih, šolskih in drugih državnih politik.

6. Vpis definicije zakonske zveze kot življenjske skupnosti ene žene in enega moža v Ustavo Republike Slovenije.

7. Ustavno prepoved t.i. nadomestnega materinstva, ki je oblika trgovine z ljudmi in izkoriščanja žensk.

8. Ureditev vseh socialnih pravic ter dolžnosti istospolnih parov, ki izhajajo iz njunega skupnega življenja, na način kot velja za pare različnega spola, v ločenem zakonu zunaj družinske zakonodaje.




Napoved referenduma

Sovoditelj Koalicije Za otroke gre Aleš Primc je v primeru sprejema novele Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih napovedal začetek zbiranja podpisov za referendum. Z besedami Winstona Churcilla je dejal, da nas čaka: »Kri, garanje, solze in znoj!« »Je pa naloga častna in cilj, ki je pred nami najvišji, ki si ga lahko starši zamislimo – dobro naših otrok. Nismo proti nikomur. Spoštujemo vse, tako tiste, ki se z nami strinjajo, kot tiste, ki nam nasprotujejo. Smo pa starši dolžni, da naredimo vse, kar je v naši moči, za dobro naših otrok.«



Kako naprej?

Glede na to, da so poslanci, predlog sta zavrnili le opozicijski NSi in SDS in nekaj poslancev drugih strank, sprejeli novelo zakona, se je napoved o začetku zbiranja podpisov za pobudo za referendum uresničila. Kot je dejal Aleš Primc, bodo to storili v roku enega tedna, nato pa bodo predvidoma čez eden teden začeli zbirati potrebnih 40.000 podpisov pred upravnimi enotami. »Mnogi ste pri tem delu že sodelovali in veste kako velik zalogaj je to,« je dejal Primc in povabil vse, ki so pripravljeni pomagati k sodelovanju.

Navodila na spletni strani 24kul.si

Vsa potrebna navodila za zbiranje podpisov za referendum bodo objavljena na spletni strani 24.kul.si. Koalicija vabi k čim večji udeležbi in hitremu odzivu. Prej bodo zbrali potrebne podpise manj časa bodo porabili za dežuranje pri stojnicah.



Delo za dobro otrok naj spremlja molitev

Shod Dan ljubezni so sklenili z molitvijo in mašo v uršulinski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani. Skupaj s 15 duhovniki je somaševal ljubljanski nadškof Stanislav Zore. V nagovoru je podprl prizadevanja Koalicije Za otroke gre in povabil k duhovni prenovi slovenskih družin.

Fotografije: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh