Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

500. obletnica posvetitve cerkve v Oseku

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 12. 11. 2018 / 09:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
500. obletnica posvetitve cerkve v Oseku

500. obletnica posvetitve cerkve v Oseku

V župniji Osek so praznovali 500. obletnico posvetitve prvotne cerkve v Oseku, škof Pirih pa je blagoslovil obnovitvena dela.

Župnijska cerkev sv. Martina v Oseku. Priložnostna podobica z oltarno sliko sv. Martina. Škof Daniel de Rubeis, ki je prvotno cerkev v Oseku posvetil.

Praznovanje krajevnega praznika (šagre) ob godu zavetnika župnijske cerkve sv. Martina je bilo letos v župniji Osek posebej slovesno, saj so praznovali tudi 500. obletnico posvetitve prvotne cerkve v Oseku in se razveselili nove dvorane in obnove župnišča. Ob tem sta Kulturno in turistično društvo Osek in Župnija Osek pripravila slovesno mašo in koncert. V spomin na obletnico pa so ponudili tudi stekleničke z blagoslovljeno vodo, kratko priložnostno molitvico in zloženko o srednjeveški oseški cerkvi in takratnem času.

Za osrednjo misel jubilejnega leta je bila izbrana vrstica iz knjige preroka Ageja (2, 9): »Na tem kraju bom delil mir«. Ta starozavezna obljuba o svetišču kot kraju miru se nadaljuje z Jezusovimi besedami na zadnji večerji, ki jih ponavljamo pri vsaki maši: »Mir vam zapustim, svoj mir vam dam« (Jn 14, 27).

Obnova in blagoslov župnišča

Letos se končuje obnova župnišča, ki je bila s prostovoljnim delom domačinov izpeljana v zadnjih nekaj letih. Obnovljeni so bili fasada in gospodarski objekti, urejeno je bilo dvorišče, predvsem pa je bila v pritličju na novo urejena manjša večnamenska dvorana. Čeprav je Župnija Osek v soupravi in je zanjo zadolžen duhovnik iz Šempasa, župnišče še vedno služi kot prostor za potrebe raznih župnijskih skupin (gospodarski in pastoralni svet, srečanja skupne starejših, svetopisemska skupina, birmanci). V zadnjih nekaj letih je večkrat gostilo različne kulturne dogodke in za več dni razne skupine (npr. skavte).

V nedeljo, 11. novembra, je slovesno mašo daroval upokojeni koprski škof Metod Pirih, ki je pri župnišču v Oseku blagoslovil obnovitvena dela in novo dvorano v pritličju. Kot vsako leto je bil na martinovo nedeljo tudi blagoslov vina, ki so ga verniki prinesli k maši.


Večer pred osrednjo slovesnostjo je bil v župnijski cerkvi sv. Martina v Oseku koncert Moškega pevskega zbora Razpotje s Cola in okolice.

Posvetitev prvotne cerkve

Pred 500 leti je škof Daniel de Rubeis, v torek, 4. maja 1518, v imenu oglejskega patriarha Grimanija posvetil cerkev sv. Martina v Oseku in v njej dva oltarja, v katera je ob tem vgradil relikvije. O dogodku pričuje ohranjena posvetilna listina, ki je bila napisana istega dne, in je hranjena v župnijskem arhivu v Črničah. Ob 500. obletnici posvetitve prvotne cerkve pa si jo je bilo mogoče ogledati v oseškem župnišču.

V njej med drugim piše: "S to listino vam naznanjamo, da smo leta Gospodovega tisoč petsto osemnajstega, v 6. indikciji, natančneje v torek, četrtega dne meseca maja, po navdihu in milosti Svetega Duha slovesno blagoslovili in posvetili, po obredu, načinu in obliki, kakor je v navadi v Sveti Rimski Cerkvi, v Vitovljah, podružnično cerkev župnije svetega Vida v Črničah, omenjene oglejske škofije, na ime in v spomin svetega Martina, z dvema oltarjema. Enega v prezbiteriju, v čast svetega Martina in drugega na desni v čast svete Doroteje, Vanju smo položili svete relikvije svetih mučencev Afre in tovarišev, Krizogona in Marka, papeža in spoznavalca."


Listina o posvetitvi cerkve sv. Martina z dne 4. 5. 1518.

Vasi Osek in Vitovlje (zdaj spadata obe v župnijo Osek) sta bili skozi zgodovino zelo povezani, zato se je marsikdaj lahko z imenovanjem ene mislilo tudi na prebivalce druge. Listina je prvotno imela viseč pečat, ki ni ohranjen. Vidni pa sta obe mesti, kjer je bil pergament preboden z vrvico, na kateri je visel pečat.

Še zdaj so v starem glavnem oltarju ohranjene relikvije oglejskega mučenca sv. Krizogona.

Župnijska cerkev sv. Martina in njena predhodnica

Cerkev svetega Martina v Oseku je sedanjo baročno podobo z zvonikoma dobila ob obsežni prezidavi leta 1774, ki jo je dokončal stavbni mojster Andrej Pletner.

Prej je na njenem mestu stala manjša gotska cerkev, ki pa so jo ob gradnji nove porušili. Ohranjeni so deli šilastega oboka, vzidani ob vhodu. Na pročelju sedanjega prezbiterija je vzidan kamen z napisom o izvedbi nekega gradbenega dela, ki je bilo dokončano leta 1507, omenja pa tudi župnika Teodorja. Glede na to, da je bil kamen vgrajen na steni, ki je pripadala gotskemu prezbiteriju, gre verjetno za njegovo gradnjo tega. Morda je prav ta gradnja povezana s posvetitvijo leta 1518, čeprav dogodka loči enajst let, saj je treba upoštevati, da so posvetitve bile, ko je škof obiskal neko pokrajino.


Gotski napis in gotska rozeta

Ob prenovi cerkve sv. Martina leta 2008 so bili odkriti deli rebrastega stropa, ki so vzidani v zid sedanje cerkve. Zvonik oglejskega tipa je prislonjen k severni stranici cerkve.

Glede na središčno lego cerkve v vasi se lahko sklepa, da je bila prva cerkev sezidana sočasno ob nastajanju vasi, v 13. oz. 14. stoletju. Do zdaj najzgodnejša znana omemba Oseka je iz 13. stoletja (1289). Sam zavetnik svetega Martina pa je posebej značilen za obdobje med 9. in 13. stoletjem, v Furlaniji se začne pogosteje pojavljati na prelomu tisočletja.


Vas Osek z župnijsko cerkvijo v središču

Med drugo svetovno vojno je bila cerkev precej poškodovana. Pri njeni prenovi naj bi sodeloval tudi arhitekt Jože Plečnik, na kar namigujejo razne njegove značilnosti, še posebej velika rozeta na glavni fasadi, ki je nadomestila dvoje manjših oken. Obogaten je bil tudi portal glavnega vhoda.

.Leta 2015 so v župniji praznovali 240. obletnico sedanje župnijske cerkve.

Tlorisna rekonstrukcija gotske cerkve glede na sedanjo:
(1) ohranjen zid gotskega prezbiterija,
(2) ostanki zidanih struktur v tleh,
(3) posamezni večji kamni v tleh,
(4) ostanki temeljev romanske ladje,
(5) območje pokopališča,
(6) ostanki temeljev zvonika.

Župnišče in župnija

Župnišče je bilo zgrajeno leta 1876, ko je bil ustanovljen tudi vikariat. Takrat je župnija dobila stalnega duhovnika in postala sedež oseško-vitovske duhovnije. Župnija Osek je status župnije dobila leta 1935, prej je njeno ozemlje spadalo k župniji Črniče, pred njeno ustanovitvijo pa k solkanski prafari. Po lanski preureditvi župnij v Škofiji Koper oseška župnija ni doživela sprememb.

Več o zgodovini župnije Osek, župnijski cerkvi in napisu na listini iz leta 1518 si preberite v priponkah.

brošura_500_A4_rsz.pdfbrošura_500_A4_rsz.pdf Osek - listina o posvetitvi cerkve.docxOsek - listina o posvetitvi cerkve.docx

Foto: Ivo Žajdela, Vasja Leban, arhiv župnije Osek

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh