Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Belgijski red ne spreminja stališča do evtanazije

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 09. 2017 / 07:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

Belgijski red ne spreminja stališča do evtanazije

»Broeders van Liefde« tako še vedno v sporu s predstojniki in cerkvenim vrhom.

Belgijski red »Broeders van Liefde« (Bratje ljubezni) ne spreminja svojega stališča do evtanazije za duševne bolnike, ki se zdravijo v njihovih bolnišnicah in v domovih za nego, so po navedbah belgijskih medijev pristojni potrdili na tiskovni konferenci v Gentu. Zaščita življenja ima v njihovih ustanovah še vedno prednost, ne glede na razvoj na področju tega vprašanja v današnji družbi, svoje stališče zagovarjajo redovni predstavniki, ki so prepričani, da to ni v nasprotju z naukom katoliške Cerkve.



V Belgiji dejavna evtanazija v določenih okoliščinah ni kaznivo dejanje. Tudi pacienti z »nevzdržnim« duševnim trpljenjem lahko prosijo za izvršitev evtanazije. Zdravniki pa vedno znova kritično ocenjujejo, da ni objektivnih kliničnih meril za neozdravljivo psihično bolezen.

Nadzorni svet bolnišnic kongregacije »Bratov ljubezni« je v letošnji pomladi sklenil, da zdravnikom v 15 klinikah, ki jih upravlja, dovoli izvajanje dejavne evtanazije pri duševnih bolnikih, in sicer v primeru, ko zanje ni na voljo »nobenega primernega alternativnega zdravljenja«. Predstojnik reda, ki po svetu šteje 603 člane v 31 državah, Rene Stockman, je potem, ko je izvedel za odločitev belgijske veje skupnosti, zahteval, naj pri vprašanju evtanazije strogo upoštevajo nauk katoliške Cerkve, po katerem je treba življenje pod vsakim pogojem varovati od spočetja do naravne smrti.

S podporo Vatikana je Stockman od vodstva bolnišnic, ki so v upravi reda, zahteval, naj umaknejo možnost dejavne evtanazije za duševne bolnike. V nasprotnem primeru se bo moral red ločiti od združenja, ki upravlja 15 bolnišnic. »To bi bilo zelo hudo, saj bi 15 naših psihiatričnih bolnišnic izgubilo svojo katoliško istovetnost«, je Stockman takrat dejal v pogovoru za medije.

Tudi belgijski škofje so izrazili nasprotovanje dejavni evtanaziji pri duševnem trpljenju. »Ne moremo privoliti, da se izvaja dejavna evtanazija pri pacientih, ki trpijo za duševnimi boleznimi«, je pojasnila Belgijska škofovska konferenca.

Od ustanovitve v Gentu leta 1807 se kongregacija »Bratov ljubezni« posebej posveča negi duševnih bolnikov. V Belgiji oskrbujejo 5.500 pacientov; v Flandriji so pristojni za tretjino vseh bolnišničnih mest na področju duševnih bolezni.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh