Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Eiletzov krik po spravi

Za vas piše:
K. C.
Objava: 26. 11. 2015 / 13:04
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2019 / 13:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Eiletzov krik po spravi

Eiletzov krik po spravi

Na knjižnem sejmu predstavili s svetlobnico nagrajeni roman Krik brez odmeva avtorja Marijana Eiletza.

Založba Družina je prvič podelila nagrado svetlobnica, nagrada za še neobjavljen roman. Prejel jo je v Argentini živeči avtor Marijan Eiletz za roman Krik brez odmeva, ki je izšel danes in ga lahko kupite na sejmu, tudi kot e-knjiga.

O pomenu in vlogi nove nagrade je spregovoril direktor založbe Družina Tone Rode. Roman, v katerem arhitekt in pisatelj izrisuje iskanje posameznika v prelomnih medvojnih družbenih premikih na slovenskih tleh in njegovo usodo v času diktature v Argentini, pa so osvetlili zgodovinar Jože Možina, pisatelj in Prešernov nagrajenec Zorko Simčič ter predsednik žirije, pisatelj in urednik zbirke Pretakanja, v katero spada roman Krik brez odmeva, Jože Horvat. Pogovor je vodila Ignacija J. Fridl, najprej je predstavila avtorjevo življenjsko pot. Na predstavitvi je bil tudi Eiletzev sin, ki je poskrbe, da je Marijan Eiletz dogodek spremljal prek skypa.



V romanu Krik brez odmeva je glavni junak vpet v zgodovinske dogodke slovenske družbe v 20. stoletju. Te je razsvetlil Jože Možina. Pavel Gruden, glavni junak, naposled odide v Argentino in tako postane tujec tako v domovini kot tudi v državi, v katero je prispel – Na obeh straneh stene, torej, kakor je naslov Simčičevega romana, ki je pisal o podobnih temah in bil dober prijatelj avtorjevega brata. »Dve tujini, domovine pa nobene.« Grudnova zgodba temelji na resničnih dogodkih, vendar odseva tudi pisateljsko fantazijo, v bistvu je osebne izpovedi malo, saj se je Marijan Eiletz opiral na zgodovinska dejstva.

Jože Horvat, predsednik žirije za Svetlobnico, je povedal, da je Eiletzov roman Krik brez odmeva »knjiga o dveh svetovnih: slovenskem nekaj let pred drugo vojno in med njo, ter argentinskem v povojnem času, ko se tam v socialnih in političnih protislovjih pojavljajo različne revolucionarne skupine in za dosego svojih ciljev uporabljajo nasilje.« Horvat je pojasnil, da je slovensko prizorišče znano: partizanski boj in revolucionarne metode osvajanja oblasti, kar vse doživi glavni lik romana Pavel Gruden, dokler se po koncu vojne ne umakne v Italijo in Argentino. Toda tu ni prave družbene svobode. Kot arhitekt na univerzi sreča znanko Deboro Bauer (Ana Brusnik), ki jo je nekoč spoznal v rodnem Mariboru. Z njo bi si upal v Argentini ustvariti družino. Vendar je kot nosečnica žrtev revolucionarnih skupin – medtem ko njen oče hira in umre tik preden bi jo lahko spoznal … Eiletzov roman po besedah Jožeta Horvata »s prikazom nečloveškega nasilja totalitarnih oblastnikov kaže izvor razkroja družb in s tem trpljenja ter konca svobodnega posameznika.« Jože Horvat je poudaril, da največja svetovna epska dela opisujejo prav vojno (Vojna in mir, Iliada …), kot tudi Krik brez odmeva. Takrat se stiske odprejo.

Roman je krik po spravi, so se strinjali sogovorniki, saj je Pavle Gruden našel sogovornika tudi pri nasprotnikih. Zlu pač ne moremo ubežati, vendar se mu lahko pokončno zoperstavimo. Vendar je treba biti previden. Na koncu smo vedno sami in se lahko in se tudi moramo zanesti nase.

Založba Družina se ni prepustila splošni založniški krizi, temveč je želela spodbuditi avtorje k pisanju, zato je nastala svetlobnica. Zdaj so na vrsti že novi romani. Pišite in svoja dela oddajte do 31. avgusta 2016. Več o tem v naslednjih dneh.





S svetlobnico nagrajeni roman Krik brez odmeva so na pisateljskem odru knjižnega sejma predstavili (od leve proti desni): pisatelj Zorko Simčič, direktor založbe Družina Tone Rode, članica žirije svetlobnice Ignacija Fridl, zgodovinar in novinar Jože Možina in predsednik žirije Jože Horvat. Avtor nagrajenega romana Marijan Eiletz biva v Argentini in je dogajanje spremljal prek skypa (fotografije Ksenja Hočevar)





Da je avtor nagrajenega romana iz Argentine spremljal dogajanje v Cankarjevem domu, je poskrbel njegov sin Mateo.


Z nagrajencem je prek skypa poklepetal tudi pisatelj Zorko Simčič.

VIDEO:








Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh