Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Facebook blokiral avstralske uporabnike

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 02. 2021 / 10:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.02.2021 / 09:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Facebook blokiral avstralske uporabnike

Facebook blokiral avstralske uporabnike

Začasno blokiranih tudi nekaj avstralskih spletnih strani, povezanih z zdravjem in nujno pomočjo.

FOTO: Pixabay

Ameriški Facebook je avstralskim uporabnikom včeraj onemogočil ogled in delitev novic na svojem družbenem omrežju ter dostop do avstralskih novic svojim uporabnikom v tujini, je poročala STA. Facebook se je tako odzval na predlog avstralskega zakona, po katerem bi moral plačevati za uporabo medijskih vsebin. Avstralska vlada je odziv ameriškega podjetja označila za napačnega.

Facebook je obenem blokiral tudi nekaj avstralskih spletnih strani, povezanih z zdravjem in nujno pomočjo, vendar so s sedeža podjetja pozneje sporočili, da je bila to napaka.

Prestrog in napačen odziv

Po mnenju avstralske vlade se je Facebook odzval prestrogo in napačno. Kot je po navedbah STA poudaril avstralski finančni minister Josh Frydenberg, ameriško podjetje nima prav: »Njegovi ukrepi niso potrebni, so prestrogi in bodo škodovali njegovemu ugledu v Avstraliji.« Blokada novic ima po njegovih besedah velik vpliv na skupnost, zagotovil pa je, da bo vlada sprejela zakonodajo, vendar si želi, da bi Facebook ostal v Avstraliji.

Kot je poročal britanski BBC, si območne in mednarodne novice na Facebooku vsak mesec ogleda okoli 17 milijonov Avstralcev.

Poskus zajezitve moči ameriških digitalnih velikanov

STA je še poročala, kako je Canberra v enem od najbolj agresivnih korakov katerekoli vlade za zajezitev moči ameriških digitalnih velikanov pripravila zakonski osnutek, po katerem bi digitalna velikana Facebook in Google območnim medijem plačevala za vsebine; v nasprotnem primeru bi ju doletele milijonske globe. Poleg tega bi digitalne velikane prisilili k preglednosti močno varovanih algoritmov, ki jih tehnološka podjetja uporabljajo za razvrščanje vsebin.

Po besedah izvršnega direktorja Facebooka za Avstralijo in Novo Zelandijo Willa Eastona omenjeni zakonski predlog »napačno razume dinamiko interneta in bo škodil prav tistim medijskim organizacijam, ki jih skuša vlada zaščititi«.

Zakonskemu predlogu nasprotujejo tudi ustvarjalci spletnih vsebin, ki se zavedajo, da brez navzočnosti digitalnih velikanov lahko izgubijo velik delež uporabnikov, s tem pa tudi oglaševalska sredstva za preživetje.

----------
Preberite tudi:

- Kdo se boji Družine.si?
- Blokada Družine na Facebooku
- »Odločilen je bil tudi takojšen in odmeven odziv javnosti«
- Družinin facebook profil spet deluje, hvala vsem!
- YouTube izbrisal kanal LifeSiteNews, ki podpira življenje

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh