Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek kot prvi papež na Arabski polotok

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 12. 2018 / 08:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2018 / 11:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek kot prvi papež na Arabski polotok

Frančišek kot prvi papež na Arabski polotok

Obisk v Abu Dabiju med 3. in 5. februarjem s poudarkom na medverskem dialogu.

Papež Frančišek bo med 3. in 5. februarjem prihodnje leto obiskal Abu Dabi v Združenih arabskih emiratih, kjer se bo udeležil medverskega srečanja, so včeraj sporočili iz Vatikana. Sveti oče je sprejel vabilo tamkajšnjega dednega princa, šejka Mohameda bin Zayeda Al Nahyana in Katoliške cerkve v Združenih arabskih emiratih. Tema medverskega srečanja, ki se ga bodo udeležili predstavniki različnih narodnosti, je »Human Fraternity« (»Človeško bratstvo«). Frančišek je prvi papež v zgodovini, ki bo obiskal Združene arabske emirate. Po navedbah arabskih medijev je šejk bin Zayed dejal, da se »veseli papeževega zgodovinskega obiska, ki naj bi okrepil možnosti za dialog in sožitje med narodi«.

Geslo papeževega potovanja je »Make Me a Channel of Your Peace« (»Naredi me za orodje svojega miru«), so prav tako že sporočili iz Vatikana. Vrstica je del znane molitve za mir, ki jo – zgodovinsko neutemeljeno - pripisujejo sv. Frančišku Asiškemu. Logo potovanja prikazuje obris goloba z oljčno vejico; njegova krila so v narodnih barvah Združenih arabskih emiratov: rdeči, zeleni, beli in črni.

Vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke je pojasnil, da želi papež na Arabski polotok potovati kot »orodje miru«. Tema obiska bo, »na kakšen način si lahko ljudje dobre volje prizadevajo za mir«. To potovanje, podobno kot obisk Egipta aprila 2017, naj bi po Burkovih besedah izpostavilo temeljni pomen, ki ga Frančišek daje medverskemu dialogu. Njegov obisk v arabskem svetu »je izvrsten primer kulture srečevanja«.

Katoliška cerkev v Združenih arabskih emiratih ni organizirana kot škofija, temveč kot apostolski vikariat, h kateremu sodita tudi Jemen in Oman. Ustanovljen je bil leta 1888. Vodja južnoarabskega vikariata je švicarski kapucin, 76-letni škof Paul Hinder. Na območju, ki meri več kot 80.000 kvadratnih kilometrov, po navedbah stolnice sv. Jožefa živi preko dva milijona katoličanov, ki so skoraj brez izjeme gostujoči delavci, med njimi je okoli sto duhovnikov in 80 redovnic. Kristjani predstavljajo 12,6 % celotnega prebivalstva, ki večinsko pripada sunitskemu islamu.

Z obiskom Abu Dabija so uradno potrjeni že trije obiski papeža Frančiška v tujino v letu 2019. Sveti oče 22. januarja za pet dni potuje na svetovni dan mladih v Panamo, 30. in 31. marca pa je predviden obisk Maroka.

Vir: Kathpress / Vatican News / CNA
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh