Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Indeks preganjanj: število zatiranih Cerkva narašča

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 01. 2020 / 09:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2020 / 12:21
Ustavi predvajanje Nalaganje

Indeks preganjanj: število zatiranih Cerkva narašča

Pri »Open Doors« so objavili nov seznam 50 držav, kjer so kristjani najbolj ogroženi: na vrhu Severna Koreja, Afganistan in Somalija.

Položaj kristjanov se je po ocenah človekoljubne organizacije »Open Doors« v zadnjem letu v številnih državah znova močno zaostril. »Po vsem svetu izstopa predvsem vedno večji nadzor in zatiranje cerkvenega življenja ter uničevanje in zapiranje cerkva in cerkvenih ustanov,« je zapisano v indeksu preganjanj po svetu za letošnje leto, seznamu 50 držav, kjer so kristjani izpostavljeni najhujšemu preganjanju. V primerjavi z lanskim letom je po navedbah omenjene organizacije najbolj očitno širjenje nasilnega militantnega islamizma v Afriki in Aziji. Med druga omejevanja verske svobode sodi tudi popoln digitalni nadzor nad državljani v državah, kot je recimo Kitajska.

Kot poroča avstrijska katoliška agencija Kathpress, podatki v letošnjem indeksu kažejo, da je bilo v opazovanih državah v obdobju med 1. novembrom 2018 in 31. oktobrom 2019 napadenih, uničenih ali zaprtih skoraj 9.500 cerkva in cerkvenih ustanov; leto prej je bilo takšnih 1.850. Za tolikšen porast je po mnenju »Open Doors« poskrbela predvsem Kitajska, kjer je komunistična partija po njihovih navedbah ukazala zapreti več kot 5.500 cerkvenih ustanov. Število v poročilu zabeleženih kristjanov, katerih smrt je povezana z njihovo vero, se je v primerjavi z letom prej s 4.139 zmanjšalo na 2.983.

V 50 državah s seznama skupno živi okoli pet milijard ljudi, med njimi po ocenah človekoljubne organizacije »Open Doors« približno 640 milijonov kristjanov. Od tega jih je po mnenju organizacije okoli 260 milijonov izpostavljenih visoki stopnji preganjanja, ki obsega vse od neposrednega nasilja preko diskriminatornih zakonov do družbenega izločanja. Po vsem svetu je visoki oz. skrajni stopnji preganjanja izpostavljen fvsak osmi kristjan, v Aziji pa celo vsak tretji, je pojasnil avstrijski predstavnik organizacije »Open Doors«.

Na prvem mestu indeksa preganjanj po svetu je znova Severna Koreja, ki ji sledijo Afganistan, Somalija, Libija, Pakistan in Eritreja, zatem Sudan, Jemen, Iran in Indija, pa Sirija, Nigerija, Saudova Arabija, Irak in Egipt.

Prisilno delo, mučenje in nevšečnosti

Severna Koreja je na vrhu seznama že vrsto let; tam morajo pod oblastnikom Kim Jong-unom po navedbah »Open Doors« desettisoči kristjanov v delovnih taboriščih opravljati najtežja prisilna dela, izpostavljeni so tudi hudemu mučenju. Afganistanski kristjani so v nenehni življenjski nevarnosti, ker spreobrnjenje iz islama pomeni smrtno obsodbo. Tudi v Somaliji lahko kristjani svojo vero živijo le na skrivnem. Spori v Libiji še dodatno otežujejo življenje sicer peščice kristjanov. Begunci, ki preko Libijo poskušajo priti v Evropo, so deležni različnih nevšečnosti in mučenja, mnoge celo umorijo.

V Iranu so hišne cerkve, v katerih se kristjani na skrivnem srečujejo, redno cilj racij, vodjem grozijo dolgoletne zaporne kazni in mučenje, poroča »Open Doors«. Tik pred božičem 2018 so oblasti zaprle 194 spreobrnjenih kristjanov. Mnogi krščanski spreobrnjenci so zaradi preganjanja pobegnili iz države.

V Indiji in Čilu (na 23. mestu seznama) je omenjena organizacjia zabeležila vedno večji digitalni nadzor na osnovi biometričnih tehnologij, recimo v povezavi z video nadzorom in prepoznavanjem obraza. V Indiji »Open Doors« beležijo več kot 440 nasilnih in sovražno spodbujenih napadov na kristjane. Vlada hindujskih skrajnežev ne kaznuje in jim dopušča tudi preganjanje kristjanov.

V afriških državah južno od Sahare pa islamski skrajneži po podatkih indeksa vodijo pravo vojno proti kristjanom. Krvavi napadi na bogoslužja v Burkina Fasu (na 28. mestu), v katerih je življenje izgubilo najmanj 50 kristjanov, so državo, ki je sicer slovela po verski strpnosti, uvrstili na indeks preganjanj za tekoče leto. Podoben je tudi položaj v drugih državah na tem območju, recimo v Maliju (na 29. mestu).

Tudi kristjani v Aziji po navedbah »Open Doors« trpijo zaradi militantnega islamizma. Bangladeš (na 38. mestu) in Šrilanka (na 30. mestu) sta se na seznamu pomaknili na občutno višje mesto. V Iraku se kristjani zaradi groženj šiitskih milic bojijo vrniti v domovino. Njihovo število se je v obdobju ene same generacije zmanjšalo za 87 %.

Pomembna so mednarodna prizadevanja

V luči uspešnih mednarodnih prizadevanj za pakistansko kristjanko Asio Bibi, ki je bila po smrtni obsodbi zaradi bogoskrunstva lansko leto spoznana za nedolžno, človekoljubna organizacija »Open Doors« spodbuja odločnejšo podporo preganjanim kristjanom. Z mednarodnimi prizadevanji je mogoče veliko doseči, poudarjajo predstavniki organizacije, ki podpira preganjane kristjane v okoli 65 državah po svetu.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh