Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Indija umaknila krščansko himno iz slovesnosti ob dnevu republike

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 01. 2020 / 10:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.01.2020 / 12:34
Ustavi predvajanje Nalaganje

Indija umaknila krščansko himno iz slovesnosti ob dnevu republike

»Abide With Me« je bila najljubša pesem Mahatme Gandhija.

Foto: splet / Wikipedia

Kristjani v Indiji so ogorčeni nad odločitvijo tamkajšnje vlade, da s programa slovesnosti ob »dnevu republike« (27. januarja) umakne krščansko himno, ki jo je tradicionalno zaigrala vojaška godba. Pesem z naslovom »Abide With Me« (Ostani z menoj) so na omenjeni slovesnosti igrali od leta 1950. Joseph Dias, glavni tajnik »Sekularnega foruma« v Mombaju, je umik pesmi s programa po navedbah azijske agencije Ucanews označil kot »obžalovanja vredno«.

Ni prepričan, je pojasnil Dias, »čemu služi ta korak – ampak v vsakem primeru je nespoštljiv do Gandhija«. Poleg tega bi to lahko »v deželi, ki verjame v sekularnost, posredovalo napačno sporočilo«. »Abide With Me« je bila najljubša pesem indijskega borca za neodvisnost Mahatme Gandhija (1869-1948).

Potem ko je oblast v Indiji leta 2014 prevzela hindujska nacionalistična stranka predsednika vlade Narendre Modija, se je diskriminacija kristjanov in drugih verskih manjšin v večinsko hindujski Indiji močno povečala, poroča avstrijski Kathpress. Po podatkih poročila človekoljubne organizacije Open Doors je Indija med desetimi državami v svetu, kjer so kristjani najpogosteje žrtve preganjanja. Pred nekaj tedni je indijska Katoliška cerkev zaradi političnega položaja v državi odpovedala organizacijo azijskega dneva mladih, načrtovanega za oktober 2021.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh