Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Parolin na obisku v Libanonu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 09. 2020 / 10:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.09.2020 / 10:48
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Parolin na obisku v Libanonu

Srečanje s tamkajšnjimi verskimi voditelji in predsednikom Aounom; še vedno možnost preživelih pod ruševinami?

Foto: Vatican Media

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je sinoči pripotoval v Libanon. Ob začetku obiska v Bejrutu se je najprej srečal s tamkajšnjimi predstavniki krščanskih Cerkva in islama. »Libanon ni sam. Tiho mu stojimo ob strani, da bi vsem oznanili svojo ljubezen do vas,« je kardinal dejal med srečanjem z verskimi predstavniki v maronitski stolnici sv. Jurija: »Libanon potrebuje svet – toda tudi svet potrebuje enkratno izkušnjo dežele o solidarnosti in svobodi.«

Po srečanju z verskimi predstavniki je vatikanskega državnega tajnika sprejel še v.d. libanonskega zunanjega ministra Charbel Wehbe, Parolin pa je zatem obiskal še nekaj cerkva in mošejo. Drugi mož Vatikana je v Bejrut pripotoval včeraj popoldne: papež Frančišek ga je pooblastil, naj preizkušano deželo obišče ob dnevu posta in molitve za Libanon, ki ga obhajamo danes. Kardinal je ob tej priložnosti sinoči daroval še slovesno sveto mašo v libanonskem romarskem središču Harissa.

Danes dopoldne je Parolina sprejel libanonski predsednik Michel Aoun, zatem pa bo vatikanski državni tajnik obiskal prizorišče avgustovskih eksplozij v bejrutskem pristanišču in se tam spomnil vseh žrtev katastrofe. Na programu je tudi srečanje s preživelimi v eksplozijah in svojci umrlih ter obisk v porušenih bolnišnicah. Kardinal se bo srečal še z maronitskim patriarhom Beharo Raiem, nato pa si bo še enkrat ogledal mestne četrti, ki so bile v eksplozijah najbolj prizadete. Danes popoldne se kardinal že vrača v Vatikan.

V Bejrutu mesec dni po eksploziji pod ruševinami zaznali srčni utrip

Kot poroča STA, pa so reševalci včeraj pod ruševinami zgradbe v Bejrutu, ki se je zrušila v avgustovski eksploziji, zaznali srčni utrip. Iskanje morebitnega preživelega na območju med močno prizadetima okrožjema Gemmayzeh in Mar Mikhail se danes nadaljuje. Kot je pojasnil Nicholas Saade, ki usklajuje sodelovanje med čilskimi in libanonskimi reševalci, so danes zabeležili sedem udarcev na minuto, včeraj pa je ta vrednost znašala med 16 in 18 udarcev. Ponoči so iskanje za dve uri prekinili, saj bi se lahko zid zgradbe podrl na reševalce.

Danes se z lopatami in rokami prebijajo v smeri signala, pri čemer poskušajo najti predor ali luknjo, prek katere bi prišli do »preživelega ali trupla«, je povedal Saade. Koliko časa bi lahko vse skupaj trajalo, ni pojasnil.

Če bi natanko mesec dni po eksploziji, ki je močno razdejala prestolnico in zahtevala najmanj 191 življenj, našli preživelega, bi bil to resnični čudež, še piše STA.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh