Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moramo jokati, moramo se odzvati

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 09. 2019 / 07:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2019 / 10:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Moramo jokati, moramo se odzvati

Moramo jokati, moramo se odzvati

Papež med bogoslužjem ob dnevu beguncev v Vatikanu: Današnji svet je iz dneva v dan bolj elitističen in krut do izključenih.

Papež Frančišek je ob včerajšnjem svetovnem dnevu migrantov in beguncev pozval k skrbi za vse, ki so brez pravic in potisnjeni na rob. V skladu z letošnjim geslom »Ne gre le za migrante« je sveti oče znova poudaril, da si moramo prizadevati za vse najbolj ranljive in izključene v družbi. »Ne gre le za tujce, gre za vse tiste, ki živijo na bivanjskih obrobjih, ki so, skupaj z migranti in begunci, žrtve kulture odmetavanja.«

Sveto pismo na številnih mestih govori o tem, da Bog prav posebej skrbi za tujce, vdove in sirote brez pravic, izključene in potisnjene na rob. »Skrb za tiste, ki so manj privilegirani, je predstavljena kot značilna lastnost Izraelovega Boga,« je pojasnil papež. Zato je boj proti krivicam »moralna dolžnost« vseh tistih, ki hočejo pripadati cerkvenemu občestvu. Predvsem ljudem, ki jim gre dobro, je namenjeno svarilo prerokov: »Gorje lahkomišljencem in veseljakom …«, ki jih ne skrbi propad Božjega ljudstva, »čeprav je pred očmi vseh«.

Današnji svet do izključenih postaja vse bolj elitističen in krut

Z ganjenim glasom je papež navedel besede iz svoje poslanice ob letošnjem svetovnem dnevu migrantov in beguncev: »Današnji svet do izključenih postaja vse bolj elitističen in krut.« To je »boleča resnica«, meni Frančišek: »Ne moremo si kaj, da ne bi jokali. Ne moremo si kaj, da se na to ne bi odzvali,« je dejal z mislijo na izčrpavanje najboljših naravnih in človeških virov v korist nekaterih privilegiranih trgov, na trgovino z orožjem, od katere imajo korist le nekateri, in na vojne, ki prizadenejo le nekatera območja sveta.

Svetovni dan migrantov in beguncev je leta 1914 razglasil papež Benedikt XV. (1914-1922). Po vatikanskih navedbah smo ga letos obhajali že stopetič.

Kadilo za papeževo bogoslužje iz etiopskega begunskega taborišča

Pri včerajšnjem papeževem bogoslužju na Trgu sv. Petra je bilo uporabljeno kadilo iz begunskega taborišča v južni Etiopiji. Kot so sporočili iz Vatikana, so mnogi izmed tamkajšnjih 40.000 beguncev skupaj z domačini obudili 600 let staro izročilo pridelave kadila.

S prodajo izjemno kakovostnega kadila begunci zaslužijo nekaj sredstev za preživetje in so tako neodvisni od tuje pomoči, pojasnjujejo z oddelka za migrante in begunce pri vatikanskem Dikasteriju za služenje celostnemu človeškemu razvoju. Kadilo je Vatikanu daroval nekdanji nizozemski veleposlanik pri Svetem sedežu, princ Jaime Bernardo Bourbon-Parmski, ki trenutno deluje v Etiopiji kot predstavnik Visokega komisariata ZN za begunce.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh