Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odzivi na teroristični napad na Dunaju

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 11. 2020 / 12:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.11.2020 / 18:19
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odzivi na teroristični napad na Dunaju

Takojšen odziv vseh večjih verskih skupnosti, sožalni telegram tudi iz Vatikana.

Dunajski nadškof kardinal Christoph Schönborn FOTO: erzdiozese-wien.at

Avstrijski škofje so se prizadeto odzvali na sinočnji teroristični napad na Dunaju, ko je dvajsetletni podpornik Islamske države, predvidoma z več somišljeniki, v strelskem napadu v bližini dunajske sinagoge ubil najmanj štiri osebe. Kot poroča STA, je bil napadalec z avstrijskim in makedonskim državljanstvom v preteklosti že kaznovan zaradi terorističnega združevanja: 25. aprila lani je bil obsojen na 22 mesecev zapora, ker je poskušal odpotovati v Sirijo, da bi se tam pridružil islamskim skrajnežem, 5. decembra pa so ga predčasno pogojno izpustili na prostost. Po sinočnjem napadu so ga pripadniki avstrijskih policijskih enot ustrelili.

Škofje iz različnih avstrijskih škofij so vsem žrtvam sinočnjega napada in njihovim svojcem v enem prvih odzivov na družbenih omrežjih zagotovili, da molijo zanje, dunajski nadškof kardinal Christoph Schönborn pa je zapisal: »V teh dramatičnih urah molim s številnimi drugimi, ki prek medijev spremljajo tragično dogajanje v osrčju našega mesta, za vse žrtve in varnostne sile, predvsem pa za to, da ne bi prišlo do novega prelivanja krvi.«

Dokler je toplina v naši družbi močnejša od hladu sovraštva, nam ni treba izgubljati poguma

Kardinal Schönborn je v pogovoru za avstrijske medije izrazil svojo »globoko prizadetost« zaradi dogodkov, ki jih je doživljal v svoji neposredni bližini, in zagotovil svojo bližino dunajski judovski skupnosti. Po njegovih besedah se »na to slepo sovraštvo nikakor ne smemo odzvati s sovraštvom«, kajti »sovraštvo neti sovraštvo« in že samo po sebi predstavlja napačno pot. Dunajčane in vse Avstrijce je spodbudil, naj jih ne zajame panika, saj je tudi ta nalezljiva. »Našega sovraštva ne boste deležni,« je poudaril kardinal in s tem spomnil na besede enega od prizadetih v terorističnih napadih v Parizu.

Dunajski nadškof je rojake pozval, naj tudi v urah preizkušnje ohranijo tiste vrednote, ki Avstrijo delajo veliko: »Še naprej stopajmo po poti solidarnosti, občestva in obzirnosti. To so vrednote, ki so od nekdaj zaznamovale Avstrijo.« Avstrija po njegovih besedah ne sme postati družba, »ki bi se iz strahu zaprla,« temveč mora ostati odprta za druge: »Tudi če moramo v času epidemije spoštovati medsebojno razdaljo, te razdalje v srcih ne smemo občutiti. Dokler je toplina v naši družbi močnejša od hladu sovraštva, nam ni treba izgubljati poguma.«

Rabin Hofmeister: to je napad na Dunaj, napad na vse nas

Predstavnik judovske skupnosti na Dunaju, rabin Schlomo Hofmeister, je povedal, kako sinočnji dogodki spominjajo na teroristični napad na dunajsko sinagogo leta 1981 (v napadu avgusta 1981 sta življenje izgubili dve osebi, 21 pa je bilo ranjenih; za napad so takrat krivili palestinsko skrajniško skupino Abu Nidal, bolj znano kot Fatah). Negotovost pa ni omejena le na judovsko versko skupnost, temveč jo je zaznati po vsej prestolnici. »To je bil napad na Dunaj, napad na vse nas,« je poudaril rabin Hofmeister.

Glede morebitnega protijudovskega vzroka za napad rabin meni: »Ne glede na motivacijo – ta je bila v vsakem primeru uperjena proti človeku; storilec je brez razlike streljal na vse ljudi, ki so mu prišli pred oči.« Rabin z družino živi v neposredni bližini kraja napada in je z okna svojega doma spremljal krvavo dogajanje. Povsem pretresen je, da se kaj takšnega lahko zgodi na Dunaju, »toda kar je mogoče drugod po svetu, je seveda mogoče tudi pri nas«.

Pravoslavni metropolit: Avstrija je močna

Dunajski pravoslavni metropolit Arzenij je prav tako zagotovil svoje molitve žrtvam sinočnjega napada in odločno obsodil krvavo dejanje. Avstrijski vladi in varnostnim silam se je zahvalil za hitro in učinkovito posredovanje in poudaril, da si je treba v tako težkih trenutkih stati ob strani. »Avstrija je močna,« je prepričan metropolit Arzenij.

V svojem sporočilu za javnost je še poudaril pomen človekovih pravic in svobode, za kar si morajo skupaj prizadevati vsi ljudje dobre volje: »Skupaj ter z Božjo pomočjo in voljo bomo še naprej stopali po poti miru in premagali tudi to krizo.« V grški pravoslavni cerkvi na Dunaju so davi že molili za žrtve napada in za mir v državi.

Islamska verska skupnost »globoko prizadeta«

»Globoko prizadeti in osupli« so tudi predstavniki islamske verske skupnosti na Dunaju. »Naše misli so v teh trenutkih pri vseh prizadetih, njihovih družinah in varnostnih silah. Naj nepoškodovani prestanejo današnje posredovanje,« so zapisali v izjavi za javnost na družbenem omrežju Facebook.

Napad na Dunaju so odločno obsodili tudi pri Italijanski muslimanski skupnosti. »Solidarni smo z Dunajčani, kajti ta napad se tiče tudi nas in naših vrednot kot evropskih muslimanov,« je zapisal predsednik omenjene skupnosti, Yassine Lafram. »Skupaj se moramo odzvati na sovraštvo. Obsojamo vse, ki širijo smrt in nasilje,« tako Lafram na družbenem omrežju Twitter.

Sožalni telegram papeža Frančiška

Kot poroča Radio Vatikan, je sožalni telegram danes dunajskemu nadškofu, kardinalu Christophu Schönbornu, poslal tudi vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, ki je v imenu papeža Frančiška zapisal:

Njegovi prečastiti eminenci
kardinalu Christophu Schönbornu
dunajskemu nadškofu
Dunaj

Globoko pretresen je sveti oče Frančišek sprejel novico o nasilnih dejanjih na Dunaju, ki so prizadejala smrt in bolečino nedolžnim osebam. Sveti oče izraža svojo globoko bližino družinskim članom žrtev in vsemu avstrijskemu ljudstvu. Prav tako je blizu ranjenim ter moli za njihovo hitro ozdravitev. Papež Frančišek izroča žrtve Božjemu usmiljenju in prosi Gospoda, da bi nasilje in sovraštvo prenehalo ter bi prišlo do mirnega sožitja v družbi. Njegova svetost iz srca spremlja vse tiste, ki jih je ta tragedija prizadela, s svojim blagoslovom.

kardinal Pietro Parolin,
državni tajnik.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh