Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež bo molitveni maraton sklenil z rožnim vencem

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 05. 2021 / 10:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2021 / 07:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež bo molitveni maraton sklenil z rožnim vencem

Papež bo molitveni maraton sklenil z rožnim vencem

Jutri, v ponedeljek, 31. maja, v Vatikanskih vrtovih, s slovesnim kronanjem Marijine podobe.

Podoba Marije, razvezovalke vozlov FOTO: thinkingfaith.org

Papež Frančišek bo jutri, v ponedeljek, 31. maja, vodil molitev rožnega venca, s katero bo sklenil molitveni maraton za zaključek epidemije koronavirusne bolezni ter vnovično vzpostavitev družbenih in delovnih dejavnosti po vsem svetu, poroča spletni portal Vatican News.

Marija, razvezovalka vozlov

Papež Frančišek je za zadnji molitveni večer prosil, naj v Vatikanskih vrtovih razstavijo podobo Marije, razvezovalke vozlov, ki naj bi ob jutrišnjem dogodku služila kot kapelica.

Sveti oče že dolgo globoko časti to Marijino podobo, ki izvira iz nemškega Augsburga. Slika iz 18. stoletja prikazuje Božjo Mater Marijo, ki razvezuje vozle na belem traku. Tega v rokah držita dva angela, celotno podobo pa obkrožajo svetopisemski prizori, ki izražajo upanje, usmiljenje in zmago nad zlom.

Augsburški škof, Bertram Johannes Meier, je v Rim za jutrišnji dogodek prinesel izvirno podobo iz Nemčije, ki jo bodo nato izročili papežu Frančišku. Škof Meier bo vodil slovesno procesijo ob odprtju slovesnosti in bo Marijino podobo postavil na »slikovito mesto« v Vatikanskih vrtovih. Kot so sporočili s Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, ki je poskrbel za organizacijo molitvenega maratona, bodo papež in navzoči verniki deležni »edinstvenega pogleda« na osvetljeno kupolo bazilike sv. Petra, ki bdi nad celotnim Rimom, »simbolom vseh mest na svetu«.

Vozli, ki jih je treba razvezati

Papež Frančišek je za sklepno slovesnost izbral pet posebnih molitvenih namenov, pet »vozlov«, ki jih je treba razvezati: prvi je »ranjeni odnosi, osamljenost in brezbrižnost«, ki so se v obdobju koronaepidemije še povečali.

Drugi vozel je brezposelnost, posebej izzivi za mlade, ženske in družinske očete, pa tudi vse poslovneže, ki se borijo in si prizadevajo za zaščito svojih zaposlenih.

»Drama nasilja« — predvsem domačega nasilja, nasilja nad ženskami in nasilja, ki je rezultat družbenih napetosti, še spodbujenih zaradi trenutne krize – predstavlja tretji vozel.

Papežev četrti molitveni namen je povezan s »človeškim napredkom«, ki bi ga znanstvene raziskave morale podpirati na ta način, da bi bila odkritja dostopna vsem, »še posebej najšibkejšim in najbolj ubogim«.

Na koncu bo papež molil še za pastoralno oskrbo, da bi katoliška občestva znova našla navdušenje in začutila nov zagon na vseh področjih pastoralnega življenja; in da bi mladi imeli možnost, da se poročijo ter si ustvarijo družino in prihodnost.

Kronanje podobe

Ob koncu jutrišnjega dogodka bo papež Frančišek slovesno kronal podobo Marije, razvezovalke vozlov.

Molitev rožnega venca s svetim očetom bodo neposredno prenašali vsi vatikanski mediji, vključno z Radiem Vatikan in spletno stranjo Vatican News, gluhim in naglušnim pa bo dogodek na voljo tudi s prevodom v italijanski znakovni jezik.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh