Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek na obisku v Loretu

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 25. 03. 2019 / 11:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2019 / 12:03
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Frančišek na obisku v Loretu

Sveti oče je podpisal posinodalno apostolsko spodbudo »Vive Cristo, esperanza nuestra«.

Papež Frančišek je danes, na praznik Gospodovega oznanjenja, na obisku v Loretu, kjer po starodavnem izročilu stoji hiša iz Nazareta, v kateri je živela Marija in kjer je izgovorila svoj zgodi se. Svetega očeta so ob prihodu pričakali loretski nadškof Loreta Fabio Dal Cin, predsednik italijanske dežele Marke Luca Ceriscioli, prefekt Ancone Antonio D’Acunto in loretski župan Paolo Niccoletti. Papež je v svetišču Svete loretske hiše obhajal slovesno bogoslužje.

Podpis posinodalne apostolske spodbude »Vive Cristo, esperanza nuestra«

Papež je evharistično bogoslužje v svetišču Svete loretske hiše daroval sam, brez somaševalcev. Pri sveti maši so bili navzoči predvsem mladi in bolniki, ki so v središču papeževega obiska v Loretu. Sveti oče je namreč danes podpisal posinodalno apostolsko spodbudo v obliki pisma mladim, ki ima naslov »Vive Cristo, esperanza nuestra«. S tem je želel Devici Mariji izročiti apostolsko spodbudo, ki sledi zasedanju škofovske sinode o mladih oktobra 2018, sam dokument pa bo uradno izdan v prihodnjih dneh.

Sveta hiša je hiša mladih, družin in bolnikov

Po končanem bogoslužju je papež pozdravil skupnost bratov kapucinov in bolnike, nato pa odšel na ploščad pred baziliko, kjer se je srečal z verniki. Svetega očeta in zbrano množico je najprej pozdravil nadškof Dal Cin, sledil je nagovor papeža Frančiška in opoldanska molitev angelovega češčenja. Papež je poudaril, da je Sveta hiša v Loretu hiša mladih, družin in bolnikov.

Marija govori novim generacijam preko dinamike poklicanosti

Sveta hiša je hiša mladih, saj tukaj Devica Marija, mladenka, polna milosti, še naprej govori novim rodovom, vsakega spremlja pri iskanju lastne poklicanosti. Prav zato je papež želel tukaj podpisati apostolsko spodbudo, ki je sad sinode, posvečene mladim. V dogodku oznanjenja se namreč pokaže dinamika poklicanosti, izražena v treh trenutkih, ki so usmerjali sinodo: poslušanje Božje besede oz. Božjega načrta, razločevanje in odločitev.

Bog k veri in k dosledni poti krščanskega življenja kliče diskretno, njegov vdor v življenje mladega človeka, da bi mu v dar ponudil svojo ljubezen, pa je silno močan. Božji načrt za naše osebno in družbeno življenje lahko zaznamo le tako, da se spustimo na raven moralnih in duhovnih sil, kjer Marija vabi mlade, naj se uglasijo z Božjim delovanjem.

Drugi trenutek vsake poklicanosti je razločevanje, ki ga Marija izrazi z vprašanjem: »Kako se bo to zgodilo?« Marija ne dvomi, ampak izrazi svojo željo, da bi odkrila Božja »presenečenja«, da bi doumela vse zahteve Božjega načrta za svoje življenje.

Tretji prehod je odločitev, ki opredeljuje vsako krščansko poklicanost in je izražen v Marijinem »da«. Marija je vzor vsake poklicanosti in mladim, ki so v iskanju ali se sprašujejo o svoji prihodnosti, lahko pomaga razločevati Božji načrt zanje.

Naj se znova odpre Center »Janez Pavel II.«

Loreto je po papeževih besedah privilegiran kraj, kamor mladi, ki iščejo svojo poklicanost, lahko pridejo v Marijino šolo. Sveti oče je izrazil željo, da bi se znova odprl Center »Janez Pavel II.« v služenju Cerkvi v Italiji in na mednarodni ravni, v skladu s sinodalnimi predlogi. Sveti oče je brate kapucine prosil, naj podaljšajo urnik odprtja bazilike in svete hiše do poznega večera, kadar Loreto obiščejo skupine mladih, da bi molili in razločevali svojo poklicanost.

Pomembno je tudi, da znova odkrijemo načrt, ki ga je Bog začrtal za družino, da bi poudarili njeno veličino in nenadomestljivost v službi življenju in družbi. Tudi Marija je živela raznolikost družinskih odnosov kot hči, zaročenka, žena in mati.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh