Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek sprejel odstop škofa Stanislava Lipovška

Za vas piše:
K. C.
Objava: 18. 09. 2018 / 11:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.09.2018 / 11:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek sprejel odstop škofa Stanislava Lipovška

Papež Frančišek sprejel odstop škofa Stanislava Lipovška

Tako je zdaj škofovski sedež v Celju izpraznjen, msgr. Lipovšek pa je prejel naziv upokojeni celjski škof.
Slovenska škofovska konferenca je sporočila, da je papež Frančišek v torek, 18. septembra, sprejel odstop celjskega škofa Stanislava Lipovška, ki mu ga je ta ponudil ob dopolnjenem 75. letu starosti, kakor to določa člen 401 § 1 Zakonika cerkvenega prava (ZCP). Letos je praznoval tudi 50 let mašništva.

Tako je zdaj škofovski sedež v Celju izpraznjen, msgr. Lipovšek pa je prejel naziv upokojeni celjski škof.

Škof Lipovšek celjski škof od leta 2010

Papež Benedikt XVI. (2005–2013) je msgr. dr. Stanislava Lipovška (takratnega župnika mariborske stolne župnije sv. Janeza Krstnika) 15. marca 2010 imenoval za celjskega škofa. Sedež celjske škofije je bil z imenovanjem takratnega celjskega škofa msgr. dr. Antona Stresa za mariborskega nadškofa pomočnika (episcopum coadiutorem) 31. januarja 2009 izpraznjen. V škofa je bil v celjski stolni cerkvi sv. Danijela posvečen 24. aprila 2010 in si za škofovsko geslo izbral  »V ljubezni in resnici«.

Papež Frančišek je msgr. Stanislava Lipovška 31. julija 2013 po odstopu mariborskega nadškofa metropolita Marjana Turnška imenoval za apostolskega administratorja mariborske nadškofije. To nalogo je opravljal do 14. marca 2015, ko je bil imenovan novi mariborski nadškof metropolit.

Kdo je škofijski upravitelj?

Do imenovanja novega celjskega škofa bo Škofijo Celje vodil škofijski upravitelj, kakor to določa kann. 419-430 ZCP. »Škofijski upravitelj ima dolžnosti in oblast krajevnega škofa oziroma ordinarija, razen v primerih, ki so po naravi stvari ali po pravu izvzeti (prim. kan. 427 ZCP),« so razložili na spletni strani SŠK. »Dokler je sedež izpraznjen, se ne sme uvesti nič novega. Tistim, ki upravljajo škofijo, je prepovedano storiti vse, kar bi moglo škofiji ali škofovskim pravicam škodovati (prim. kan. 428 ZCP). Služba škofijskega upravitelja preneha, ko novi škof vzame škofijo v posest (prim. kan. 430 § 1 ZCP).«

Molitve in prošnje za novega škofa

Slovenska škofovska konferenca je duhovnike, redovnike in vse druge vernike povabila, da v osebnih in skupnih molitvah molimo za Cerkev in svetega očeta, da bi krajevna Cerkev v Celju kmalu dobila novega škofa. K običajnim molitvam dodajmo Očenaš, Zdrava Marija in Slava Očetu »za novega škofa«. Dodali so, naj v tem času duhovniki darujejo maše za novega škofa v skladu z bogoslužnimi pravili. Primeren je mašni obrazec maše za izvolitev škofa (Rimski misal, str. 769).

Prošnjam pa naj se doda vsaj ena od spodaj navedenih:

· Gospod, obdari z modrostjo in močjo Svetega Duha papeža Frančiška, da nam imenuje škofa, ki bo Cerkev v celjski škofiji vodil po poti evangeljske pravičnosti in miru.
· Nakloni naši škofiji škofa, ki bo kot dober voditelj in skrben varuh krščanskega ljudstva vse nas vodil po poti zveličanja.
· Jezus, večni pastir, ki svoje črede nikoli ne zapustiš, daj celjski škofiji pastirja, ki bo z ljubeznijo, svetostjo in modrostjo skrbel za tvoje ljudstvo.

Pridružite se molitvam za imenovanje novega celjskega škofa!

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh