Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež prispel v Mjanmar

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 11. 2017 / 08:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež prispel v Mjanmar

Papež prispel v Mjanmar

Letalo je pristalo v Rangunu, prve uradne programske obveznosti se začnejo v torek.

Papež Frančišek je danes prispel na štiridnevni obisk v Mjanmar. Malo pred osmo uro zjutraj po srednjeevropskem času je posebno letalo s svetim očetom in njegovim spremstvom na krovu pristalo na mednarodnem letališču v Rangunu. Pred začetkom potovanja je papež dejal, da na obisk prihaja kot poslanec sprave, odpuščanja in miru.



Papežev obisk je na programu v obdobju spora glede muslimanske manjšine Rohinj in velja za politično občutljiv dogodek. Frančišek je prvi papež v zgodovini, ki je obiskal to azijsko državo. V soboto bo odpotoval še v sosednji Bangladeš. V obeh državah kristjani predstavljajo maloštevilčno manjšino.

V kratkem nagovoru med letom je papež časnikarje dobrohotno opozoril na tropsko podnebje, v katerega se podajajo, obenem pa vsem skupaj zaželel prijetno bivanje med obiskom, četudi bo to, »kot pravijo, zelo vroče«.

Takoj po papeževem prihodu uradni program še ni predviden. Jutri zjutraj naj bi se sveti oče srečal s predstavniki različnih veroizpovedi, nato pa ga bosta v mjanmarski prestolnici Najpjido sprejela najprej tamkajšnji predsednik Htin Kyaw, nato pa še predsednica vlade in Nobelova nagrajenka za mir Aung San Suu Kyi. Zatem bo sveti oče v Mednarodnem konvencijskem središču nagovoril tamkajšnje politike in diplomate. Pričakovati je, da bo spregovoril o položaju v državi, v kateri je do leta 2010 vladala vojaška diktatura.

Pred odhodom na pot je Frančišek vse katoličane po svetu znova prosil, naj molijo zanj in za uspeh tokratnega potovanja, kot običajno pa se je v molitvi na kratko ustavil tudi v rimski baziliki Svete Marije Velike. Njegov obisk naj bi prebivalcem Mjanmarja in Bangladeša »prinesel znamenje bližine in upanja«, je sveti oče dejal med včerajšnjo opoldansko molitvijo v Vatikanu.

Kardinal v Rangunu, Charles Maung Bo, je pred začetkom obiska dejal, da katoliška Cerkev v Mjanmarju od Frančiška pričakuje »sporočilo sprave« in podporo še mladi demokraciji. Papež bo politike in državljane »spodbudil, naj dajo priložnost miru«. To bo »v neizmerno pomoč« tamkajšnji katoliški manjšini pri njenih prizadevanjih za pravičnost ter izgradnjo vključujočega in svobodnega naroda.

Kardinal Bo je izrekel tudi zahtevo po trajni rešitvi za muslimanske Rohinje, ki nimajo lastne države. Škofje so »globoko prizadeti« zaradi njihovega trenutnega položaja. »Ne bomo popustili, še naprej si bomo prizadevali za njihove pravice«, je zatrdil kardinal, ki predsednici vlade Aung San Suu Kyi očita, da je predolgo molčala o krizi Rohinj.

Po drugi strani pa je Bo papežu svetoval, naj v Mjanmarju ne uporablja izraza »Rohinje«, ker bi to lahko še zaostrilo napetosti v državi. Frančiškov obisk begunskega taborišča ali srečanje s predstavniki Rohinj v programu dogodkov ni predviden. Predstavniki manjšin se bodo v petek udeležili medverskega srečanja v Daki.

O tokratnem, že 21. mednarodnem potovanju svetega očeta, je za Radio Vatikan spregovoril tudi vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Vir: Kathpress
Foto: RV / Facebook / AP / EPA

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh