Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež sprejel odstop kardinala Saraha

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 02. 2021 / 09:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2021 / 19:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež sprejel odstop kardinala Saraha

Papež sprejel odstop kardinala Saraha

Njegov naslednik na položaju prefekta Kongregacije za bogoslužje še ni znan.

Kardinal Robert Sarah FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je v okviru rimske kurije v zadnjih dneh sprejel več pomembnih personalnih odločitev, poroča avstrijski Kathpress. Kot so minulo soboto sporočili iz Vatikana, je sveti oče sprejel odstop prefekta vatikanske Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov, kardinala Roberta Saraha. V pokoj odhaja tudi nadduhovnik vatikanske bazilike in predsednik gradbenega odbora sv. Petra, kardinal Angelo Comastri.

Kardinal Sarah je 15. junija lani dopolnil 75 let; cerkveni dostojanstvenik iz Gvineje je s tem dosegel starostno mejo, ob kateri morajo škofje po predpisih cerkvenega prava papežu ponuditi svoj odstop. Njegov petletni mandat na položaju prefekta se je iztekel že leta 2019; za vodjo omenjene kongregacije ga je papež Frančišek imenoval leta 2014. Njegov naslednik zaenkrat še ni znan.

Kot poroča Radio Vatikan, je Robert Sarah mašniško posvečenje prejel 20. julija 1969; za nadškofa v Conakryju, glavnem mestu Gvineje, ga je leta 1979, ko je imel 34 let, imenoval Janez Pavel II. Leta 2001 je bil imenovan za tajnika Kongregacije za evangelizacijo narodov, leta 2010 pa ga je Benedikt XVI. imenoval za predsednika Papeškega sveta Cor Unum in ga umestil za kardinala diakonije sv. Janez Bosko na Via Tuscolana v Rimu. 23. novembra 2014 ga je papež Frančišek imenoval za prefekta Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov. Kardinal Sarah se je udeležil konklava marca 2013, na katerem je bil izvoljen papež Frančišek.

77-letnega Angela Comastrija je za predsednika gradbenega odbora sv. Petra leta 2005 imenoval še papež Janez Pavel II. Na tem položaju ga bo nasledil 55-letni minorit p. Mauro Gambetti, ki je bil konec lanskega leta sprejet v kardinalski zbor. Kardinal Gambetti je nekdanji kustos Svetega asiškega samostana.


Kardinal Mauro Gambetti FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh