Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev odposlanec k žrtvam spolnih zlorab v Čile

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 31. 01. 2018 / 08:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2018 / 10:54
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papežev odposlanec k žrtvam spolnih zlorab v Čile

Nadškof Scicluna bo podrobno preučil primer škofa Barrosa.

Iz Vatikana so včeraj sporočili, da je papež Frančišek predsednika pred štirimi leti ustanovljene delovne skupine za preiskave spolnih zlorab (Collegio per l'esame dei ricorsi in materia di delicta graviora), malteškega nadškofa Charlesa Scicluno, poslal k žrtvam spolnih zlorab v Čile, ki tamkajšnjemu škofu Juanu Barrosu očitajo, da je prikril obtožbe o spolnih zlorabah v svoji škofiji.


Škof Juan Barros

Papež je leta 2014 pri vatikanski Kongregaciji za nauk vere ustanovil delovno skupino kardinalov in škofov, ki naj bi pospešili preiskavo primerov spolnih zlorab in drugih »večjih prekrškov«. Njen predsednik Scicluna je bil med leti 2002 in 2012 glavni vatikanski preiskovalec v primerih spolnih zlorab in velja za vodilnega strokovnjaka na tem področju. Delovna skupina lahko sprejema lastne odločitve, za preiskave proti škofom pa še naprej ostaja pristojna redna zasedba kardinalov, ki ji člani skupine posredujejo potrebne informacije.

Med obiskom v Čilu je Frančišek spregovoril tudi o škandalu glede spolnih zlorab v tamkajšnji Cerkvi in je žrtve javno prosil odpuščanja. Še preden se je obisk zaključil, pa je bil sveti oče deležen kritike zaradi svojih izjav v bran škofu Barrosu, ki mu žrtve spolnih zlorab očitajo, da je prikril kazniva dejanja pedofilskega duhovnika. Papež je te očitke v enem izmed govorov v Čilu zaradi pomanjkanja dokazov označil kot »obrekovanje«.

Skupina žrtev se je burno odzvala, papež pa je poskušal med letom proti domu časnikarjem pojasniti svoje izjave. Obžaloval je uporabo določenih besed, kajti izraza, kot sta »obrekovanje« in »dokazi« sta prizadela mnoge žrtve, ki zaradi zlorab v otroštvu trpijo še danes. Namesto o »dokazih« je treba v takšnih primerih govoriti o »trdnih indicih«.

Vir: Kathpress
Foto: www.vaticannews.va

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh