Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek v Čilu spodbudil gostoljubje do migrantov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 01. 2018 / 09:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek v Čilu spodbudil gostoljubje do migrantov

Frančišek v Čilu spodbudil gostoljubje do migrantov

Sveti oče se je srečal tudi z žrtvijo Pinochetovega režima.

Tik pred zaključkom tridnevnega obiska v Čilu je papež Frančišek deželo znova pozval k edinosti. V nagovoru med slovesnim bogoslužjem v mestu Iquique na severu Čila je včeraj vernike posebej spodbudil, naj bodo čim bolj gostoljubni do migrantov in pozornejši do različnih oblik izkoriščanja, prekarnega dela in brezdomstva.



Iquique, kar v krajevnem jeziku Aymara pomeni »dežela sanj«, je papež opisal kot »področje priseljencev« in cilj mnogih ljudi, ki iščejo boljšo prihodnost. Zato naj se kristjani ne bojijo migrantov, tako da bosta solidarnost in prizadevanje za pravičnost v krščanskem duhu v korist vsem ljudem.

Frančišek je v nagovoru posebej izpostavil ljudsko pobožnost, ki je razširjena na severu Čila. Tamkajšnje veselje do življenja in praznovanja je velik in pomemben vir ljubezni in pomoči bližnjemu. Ko kristjani z drugimi delijo veselje, modrost in življenjske izkušnje, se zgodi nekaj podobnega kot na svatbi v Kani Galilejski, kakor jo opisuje Nova zaveza: »Voda se spremeni v vino«, je pojasnil papež.

Bogoslužja na območju Playa Lobita ob morski obali se je udeležilo nekaj deset tisoč ljudi, znatno manj, kot je bilo pričakovano. Po besedah glavnega prireditelja papeževega obiska v Čilu, Javierja Peralte, naj bi bil razlog občutno manjše število tujih romarjev, s katerimi so računali organizatorji. Park ob plaži Tihega oceana leži na obrobju puščave Atacama, mesto Iquique pa velja za enega najbolj priljubljenih turističnih ciljev v Čilu.

Ob sklepu bogoslužja se je papež Frančišek poslovil od Čilencev in se zahvalil vsem, ki so z velikim trudom prispevali k uspehu njegovega obiska. Po končani sveti maši je stopil še v bran čilskemu škofu Juanu Barrosu, ki je obtožen prikrivanja spolne zlorabe. Zatrdil je, da ni nobenega dokaza proti škofu: »Vse je le obrekovanje, jasno?« »Na dan, ko mi boste predstavili dokaz o krivdi škofa Barrosa, bom spregovoril«, je papež odgovoril na vprašanje krajevnega časnikarja. Barros je obtožen, da je vedel za spolne zlorabe duhovnika Fernanda Karadime in ni ukrepal, vendar dokazov za to trditev ni.



Pred odhodom v Peru se je papež Frančišek srečal še z žrtvijo Pinochetovega režima, Hectorjem Marinom Rosselom, katerega brat je bil kmalu po vojaškem udaru pod vodstvom generala Augusta Pinocheta septembra 1973 ugrabljen in umorjen. Po navedbah iz Vatikana je Marin papeža prosil za pomoč pri razjasnitvi usode izginulih Čilencev med obdobjem vojaške diktature med leti 1973 in 1990. Marin, ki danes vodi združenje svojcev žrtev Pinochetovega režima, je bil takrat star 17 let, njegov umorjeni brat Jorge pa 19.

Kot so še sporočili iz Vatikana, je Marin papežu izročil pismo, v katerem ga prosi, naj si prizadeva za sodelovanje čilske vojske in vlade s svojci žrtev. Kot je zapisal Marin, si vsi želijo notranjega miru, ki pa bo mogoč šele po razjasnitvi takratnih dogodkov.

Frančišek je sogovorniku pozorno prisluhnil in sprejel njegovo pismo, Marin pa je katoliško Cerkev v Čilu pohvalil za njeno prizadevanje pri varovanju človekovih pravic. V papeževih rokah je zdaj upanje, da bodo svojci morda še kdaj srečali izginule družinske člane, je pojasnil Marin.

Sprva je bilo mišljeno, naj bi se s papežem srečali dve Pinochetovi žrtvi. Zakaj se druga oseba pogovora ni udeležila, iz Vatikana niso sporočili.

Vir: Kathpress
Foto: Vatican News / Facebook

Preberite tudi:
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/%C2%BBpapez-francisek-se-bo-v-cilu-in-peruju-pocutil-kot-doma%C2%AB
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/francisek-v-strahu-pred-vrnitvijo-jedrskega-orozja
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/papez-prispel-v-cile
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/papez-cilske-politike-spodbudil-k-demokraciji
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/masa-v-santiagu-in-srecanje-s-posvecenimi-osebami
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/francisek-prisluhnil-zrtvam-spolnih-zlorab-v-cilski-cerkvi
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/papez-med-staroselskim-ljudstvom-mapuce
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/francisek-nagovoril-cilsko-mladino-in-studente

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh