Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pasijonci in brati kapucini v Pasijonskem vetru

Objava: 22. 03. 2018 / 09:19
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.03.2018 / 14:02
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pasijonci in brati kapucini v Pasijonskem vetru

20. marca je bilo v Škofji Loki srečanje slovenskih pasijoncev, ki delujejo v okviru Pasijonskega vetra.

20. marca je bilo v Kapucinskem samostanu v Škofji Loki srečanje slovenskih pasijoncev, ki delujejo v okviru Pasijonskega vetra. Pasijonski veter je zavel že daljnega leta 1997 iz Topolj nad Selci, ko je p. Marjan Kokalj režiral Krekovo ljudsko igro Turški križ. Na podlagi te uprizoritve so ga povabili k režiji Škofjeloškega pasijona, ki je bil uprizorjen leta 1999. Od takrat so pasijone uprizarjali v več mestih: npr. birmanski pasijonci v Vipavskem križu in Štepanji vasi. Že več kot deset let zapored pa mladi »rock pasijonci« uprizarjajo Ribniški pasijon.

Na letošnjem srečanju so se prvič v tako močni pasijonski sestavi srečali Hiacinta Klemenčič, predsednica Prosvetnega društva Sotočje Škofja Loka, Aleksander Igličar, predsednik Muzejskega društva Škofja Loka, Klemen Karlin, predsednik Kulturno-zgodovinskega društva LONKA Stara Loka, predsednica Zveze kulturnih društev Škofja Loka in vodja pasijonske sekcije pri Lonki Andreja Megušar.

Pasijon ni zgolj turistični ali zgodovinski dogodek



Skupaj z br. Jožkom Smukavcem (pasijon v Vipavskem križu) in br. Jaroslavom Kneževičem (pasijon v Štepanji vasi) so že večkrat pripravili tovrstna srečanja, včeraj pa se je pridružilo več predstavnikov Ribniškega pasijona, med drugim vodja Helena Ilc. Vsem je bila skupna misel, da pasijon nikakor ni spektakel oz. zgolj turistični ali zgodovinski dogodek. Vsekakor ni samo zunanji dražljaj za oči, temveč ima tudi močno duhovno sporočilo. Kot nesnovna kulturna dediščina ima mnogo priložnosti za medsebojno povezovanje in širjenje duhovne vsebine. V izogib negativne komercializacije pa je treba skrbno čuvati pasijonsko izkušnjo. Pasijon bo močan in vreden le takrat, kadar ga bomo vzeli k srcu kot duhovno in ne tržno bogastvo. Dotakne se vsakogar, ki išče globino življenja. Po pasijonu življenje dobi drugačno izkušnjo in novo razsežnost.

Dogodki Pasijonskega vetra

Slovenski pasijonci si želijo povezovati in spodbujati z duhovno podporo v Kapucinskem samostanu Škofja Loka. Na podlagi medsebojnega sodelovanja je Pasijonski veter pripravil gostovanje Ribniškega pasijona, ki bo 14. aprila v Škofji Loki. Od 2. do 4. aprila bo Slovenijo obiskala tudi štiričlanska delegacija iz evropskega združenja pasijonskih mest Europassion. V organizaciji Pasijonskega vetra in Kapucinskega samostana bodo med drugim gostili predsednika Josefa Langa, ki si bo 2. aprila ogledal Ribniški pasijon v Ribnici. Med gostovanjem delegacije iz Europassiona bosta Kapucinski samostan Škofja Loka in Pasijonski veter - skupnost slovenskih pasijoncev v torek, 3. aprila ob 19.30 uri organizirala okroglo mizo z naslovom Iz ljubezni do nas. Na okrogli mizi bodo gostili predsednika Josefa Langa, režiserja uprizoritve Škofjeloškega pasijona leta 1999 in leta 2000 p. Marjana Kokalja, gvardijana br. Jožkota Smukavec, vodjo Ribniškega pasijona Heleno Ilc. Dogodek bosta povezovala Andreja Megušar in br. Jaroslav Kneževič.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh