Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pet let od napovedi odstopa Benedikta XVI.

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 02. 2018 / 11:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2018 / 08:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pet let od napovedi odstopa Benedikta XVI.

Pet let od napovedi odstopa Benedikta XVI.

Danes smo že vajeni dveh papežev v Vatikanu.

Jutri bo minilo pet let od zgodovinskega koraka papeža Benedikta XVI., ki je 11. februarja 2013 oznanil, da se bo 28. februarja istega leta umaknil s položaja voditelja katoliške Cerkve. Njegova odločitev je sprožila veliko ugibanj, saj se je prvič po več kot 700 letih zgodilo, da se je papež prostovoljno umaknil s Petrovega sedeža.



Dva tedna po odstopu je bil izvoljen njegov naslednik, ki je kmalu po nastopu položaja obiskal »upokojenega« predhodnika. Fotografija dveh rimskih papežev med prisrčnim srečanjem je obkrožila svet, ki se je »dvojne« navzočnosti v Vatikanu kmalu navadil. Benedikt XVI. se je preselil v nekdanji samostan »Mater ecclesiae« v Vatikanu, bojazni, da bo »stari« papež nasprotnik novega, pa so se izkazale za neutemeljene.

Upokojeni papež redko nastopa v javnosti: ko so mu julija 2015 podelili častni doktorat katoliške univerze in konservatorija v Krakovu, je spregovoril o klasični glasbi in veri. V medijih je zaslediti tudi »na pol javne« govore, ko ga ob rojstnem dnevu obiščejo rojaki z Bavarske. V času od umika s papeškega položaja je Benedikt XVI. napisal tudi nekaj predgovorov k delom vatikanskih sodelavcev. Kot pravijo, upokojeni papež za vse pisne izjave najprej prosi za potrditev svojega naslednika.

V prvih tednih in mesecih po odstopu je Benedikt XVI. deloval dosti bolj spočito in sproščeno kot v zadnjih tednih svojega papeževanja. Zdaj mu telesne moči že pešajo, po besedah vseh, ki ga srečajo, pa je duhovno še vedno pri močeh.

Cerkveni pravniki se z odstopom Benedikta XVI. ukvarjajo še danes – predvsem z vprašanjem, ali in kako bi lahko v pravilih natančneje določili morebitne odstope prihodnjih papežev. Benediktov naslednik Frančišek je prepričan, da njegova odločitev ne bo ostala osamljen primer.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh