Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sirija: poziv Zahodu za pogajanja z Asadom

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 03. 2021 / 08:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.03.2021 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sirija: poziv Zahodu za pogajanja z Asadom

Sirija: poziv Zahodu za pogajanja z Asadom

Škof v Alepu: gospodarski ukrepi Zahoda so najbolj prizadeli revno prebivalstvo, ne pa tudi sirske vlade.

Nadškof Jean-Clement Jeanbart FOTO: Wikipedia

Melkitski grško-katoliški nadškof v Alepu, Jean-Clement Jeanbart, je znova izrekel ostro kritiko glede gospodarskih sankcij Zahoda proti Siriji. Ti so namreč pahnili sirsko prebivalstvo v najhujšo revščino, sirska vlada predsednika Bašarja al-Asada in njena politika pa vse te ukrepe komajda občuti. Vlada zaradi njih ni niti najmanj prizadeta. Nadškof Jeanbart zato Zahod poziva, poroča avstrijski Kathpress, naj umakne ukrepe in namesto njih raje začne pogajanja s sirsko vlado. To je najprimernejša pot, da se »z določenim pritiskom« zaključi tudi vojna v Siriji ter da se v državi uvede določene spremembe, meni nadškof v Alepu.

Cerkveni dostojanstvenik spodbuja Zahod in predvsem cerkvene človekoljubne organizacije, naj pomagajo Sircem, da bi lahko ostali v svoji domovini, in naj jih ne podpirajo pri izseljevanju. »Če nam želite pomagati, nam pomagajte ostati tukaj, kjer smo, da bomo še naprej lahko živeli v deželi, v kateri smo se rodili,« je dejal nadškof Jeanbart.

Poziv ameriškemu predsedniku Bidnu

Melkitski nadškof sodi med tiste vodilne cerkvene predstavnike z Bližnjega vzhoda, ki so se v letošnjem januarju v pismu obrnili na ameriškega predsednika Joeja Bidna in ga pozvali, naj umakne gospodarske ukrepe proti Siriji. Patriarhi in škofje so v pismu izrazili svoje prepričanje, da bi Združene države Amerike lahko udejanjale svoje legitimne nacionalne interese tudi brez kolektivne kazni gospodarskih ukrepov za celotno sirsko prebivalstvo.

Pismo so med drugim podpisali melkitski patriarh Joseph Absi, sirski pravoslavni patriarh Ignacij Efrem II. in sirski katoliški patriarh Ignacij Jožef III. Pozivu so se pridružili tudi nekateri škofje iz Evrope, med njimi škof Andras Veres, predsednik Madžarske škofovske konference, in nekdanji primas Anglikanske cerkve, George Carey.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh