Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spor zaradi križa na papeževem spomeniku

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 11. 2017 / 11:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Spor zaradi križa na papeževem spomeniku

Križ v francoskem Ploermelu naj bi odstranili zaradi »ločenosti Cerkve in države«.

Več kot sedem metrov visoki spomenik, ki upodablja papeža Janeza Pavla II. v molitvi pod slavolokom, na vrhu katerega stoji križ, je močno razburil duhove v Ploermelu, mestecu v francoski pokrajini Bretanji. Francosko vrhovno sodišče je odločilo, da je treba križ odstraniti, ker naj bi bila »njegova navzočnost na javnem prostoru v nasprotju z zakonom«.



Na razsodbo francoskega sodišča se je odzvala predsednica poljske vlade Beata Szydlo, ki je predlagala, da spomenik prestavijo na Poljsko, domovino Janeza Pavla II., saj bi ga s tem obvarovali pred »diktatorstvom politične korektnosti, ki je tuje naši kulturi in vodi v teroriziranje Evropejcev v njihovem vsakdanjem življenju«. Kot je dejala, verska cenzura spodkopava evropske vrednote in je evropskim državljanom »odveč«. Po navedbah britanskih medijev je Szydlova dogajanje v Franciji komentirala z besedami: »Naš veliki Poljak, veliki Evropejec, je simbol krščanske, združene Evrope.«

Spomenik deli mnenja francoskih državljanov vse od postavitve leta 2006, ko je bil deležen ostre kritike nekaterih krajanov ter članov sekularističnega gibanja »Narodna zveza za svobodno misel«. Slednja si že od vsega začetka prizadeva za odstranitev spomenika.

Odločitev sodišča pa je odmevala tudi na družbenem omrežju Twitter, kjer ljudje nasprotujejo razsodbi z uporabo oznake #montretacroix (pokaži svoj križ). Francoske konservativne stranke razsodbe ne podpirajo in so jo označile kot »norost, ki uničuje zgodovino države«.

Patrick Le Diffon, župan mesteca Ploermel, je spomenik označil kot umetniško delo in nasprotuje njegovi odstraniti, vendar ne želi sprožiti verskega spopada. Predlagal je, da bi problem lahko rešili s prodajo javnega zemljišča zasebnemu vlagatelju. Po njegovih besedah spomenik večine prebivalcev Ploermela ne moti in v kraju bolj ali manj velja za turistično znamenitost.

Vir: cruxnow.com / Kathpress
Foto: Crux

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh