Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan počastil Beethovna s spominskim kovancem

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 05. 2020 / 10:25
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.05.2020 / 10:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan počastil Beethovna s spominskim kovancem

Skladatelj za 250. rojstni dan prejme vatikanski kovanec v vrednosti 5 evrov.

Vir: splet / Wikipedia

Vatikan bo s spominskim kovancem počastil 250. obletnico rojstva znamenitega skladatelja Ludwiga van Beethovna (1770-1827), ki jo obhajamo v letošnjem letu. Poleg devetih kovancev z grbom papeža Frančiška in spominskega kovanca ob 100. obletnici rojstva Janeza Pavla II. (1978-2005) bo torej svoj kovanec dobil tudi svetovno znani skladatelj. Kovanci naj bi bili na voljo od 23. junija, so po navedbah spletnega portala Vatican News sporočili z Vatikanskega urada za numizmatiko.

Zbirka kovancev bo vsebovala dvoevrske kovance s papeškim grbom, ki so med zbiralci zelo priljubljeni in jih vsako leto izdajo na novo. Kovanec, posvečen Beethovnu, bo v nominalni vrednosti pet evrov, drugi izredni kovanci pa bodo posvečeni zakramentu sv. krsta in njihova nominalna vrednost bo deset evrov. Vatikan bo izdal tudi zlatnik v spomin na apostolsko konstitucijo »Dei Verbum« drugega vatikanskega cerkvenega zbora v nominalni vrednosti sto evrov.

V nemškem Bonnu rojeni Ludwig van Beethoven je še danes eden najpogosteje poustvarjanih skladateljev ter skupaj z Wolfgangom Amadeusom Mozartom in Josephom Haydnom sodi med tri osrednje like dunajske klasike. Poleg devetih simfonij, številnih klavirskih in komornih del, koncerta za violino in opere Fidelio je skladal tudi duhovno glasbo: med njegova najboljša dela sodita »Missa solemnis« in oratorij »Kristus na Oljski gori«.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh