Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

10 let po obisku v Regensburgu spomenik Benediktu XVI.

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 04. 2016 / 07:43
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

10 let po obisku v Regensburgu spomenik Benediktu XVI.

Obisk na Bavarskem je v zgodovino zapisan z »Regensburškim govorom«.

Deset let po obisku v Regensburgu bodo upokojenega papeža Benedikta XVI. v tem bavarskem univerzitetnem mestu počastili z novim spomenikom. Po navedbah tamkajšnjih medijev gre za projekt, v katerem sodelujeta mesto in škofija. Regensburška škofija, ki bo prevzela stroške spomenika, je prosila bavarskega kiparja Josepha Michaela Neustifterja, naj razvije nekaj zamisli za kip nemškega papeža, ki naj bi stal na trgu pred cerkvijo sv. Jakoba. V bližini je tudi bogoslovno semenišče, v katerem je takratni voditelj katoliške Cerkve prenočil med svojim obiskom na Bavarskem leta 2006.



Doslej je na Benediktov obisk pred desetimi leti spominjal16 metrov visoki kovinski križ na območju Islinger Feld, kjer je 12. septembra 2006 takratni papež obhajal bogoslužje na prostem. Poleg tega je v stolnici bronasta spominska plošča, obeležje na nekdanji hiši Josepha Ratzingerja v Pentlingu in doprsni kip na univerzi v Regensburgu.

Kipar Neustifter je že ustvaril nekaj kipov, povezanih z Benediktom XVI., ki stojijo v bavarskih krajih, povezanih z življenjem in delom Josepha Ratzingerja.

Joseph Ratzinger je med leti 1969 in 1977 predaval dogmatiko na regensburški univerzi. Leta 1970 je dal zase in za sestro Marijo, ki mu je vodila gospodinjstvo, v Pentlingu zgraditi manjšo hišo, ki je danes del »Ustanove Josepha Ratzingerja papeža Benedikta XVI.« in je namenjena »srečanjem in dokumentaciji«. Josephov brat Georg Ratzinger še vedno živi v regensburškem starem mestnem jedru.

Benediktov obisk Bavarske se je v cerkveno zgodovino zapisal predvsem po »Regensburškem govoru«, ki je zaradi navedka, kritičnega do islama, po vsem svetu sprožil burne odzive.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh