Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

2. Glaserjev festival: predstavitev Malečniške kuharice in prva podelitev Glaserjevega srebrnika

Za vas piše:
J. P.
Objava: 18. 04. 2023 / 09:33
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.04.2023 / 09:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
2. Glaserjev festival: predstavitev Malečniške kuharice in prva podelitev Glaserjevega srebrnika
Glaserjev srebrnik bodo letos podelili prvič. FOTO: Župnija Malečnik

2. Glaserjev festival: predstavitev Malečniške kuharice in prva podelitev Glaserjevega srebrnika

Da lanska krstna izvedba Glaserjevega festivala v Malečniku ni bila muha enodnevnica, dokazuje letošnja druga edicija petdnevnega festivala s kulinariko kot rdečo nitjo, številni dogodki za otroke in odrasle pa se bodo zvrstili med sredo, 19. aprila, in nedeljo, 23. aprila.

2. Glaserjev festival bo potekal pod častnim pokroviteljstvom ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko, ki bo zbrane nagovorila na osrednji slovesnosti v petek, 21. aprila, ob 18. uri v Glaserjevem salonu z galerijo v Malečniku. Ob njej bo spregovoril tudi etnolog dr. Janez Bogataj, za glasbeno kuliso pa bodo poskrbeli otroci iz Osnovne šole Malečnik.

Malečniška kuharica

Bogataj je tudi pisec spremne besede h knjigi »Malečniška kuharica«, v kateri so zbrani starodavni recepti šolskih sester, ki so do 2. svetovne vojne delovale v Malečniku, premierno pa jo bodo predstavili ravno na osrednji festivalski slovesnosti v petek. Knjigo je izdala Celjska Mohorjeva založba, kupiti pa jo bo mogoče po posebni promocijski ceni.

Iz spremne besede

»V gastronomski sodobnosti, prežeti z globalnimi poenotenji in izumljanju vseh (ne)mogočih jedi in jedilnih obrokov, ki se odmikajo poudarjenemu uravnoteženemu prehranjevanju, smo lahko veseli, da so se ohranila nekatera pisna pričevanja dela naše prehranske dediščine, kakršen je tudi zvezek Alojzije Koletnik z recepti iz malečniškega tečaja šolskih sester,« je v spremni besedi zapisal Bogataj.

Prvi Glaserjev srebrnik

Kot znamenje hvaležnosti za njihovo zgodovinsko delovanje v Malečniku bodo ob tej priložnosti redovnicam iz Slovenske Bistrice, ki so naslednice malečniških šolskih sester, podelili poseben Glaserjev srebrnik. Posebno priznanje, poimenovano po duhovniku, pesniku, pisatelju, prevajalcu in narodnem buditelju Marku Glaserju (1806–1889), bodo podelili prvič.

Ko o zemlji in kruhu spregovorijo arhivi

Sicer pa se bo festival začel v sredo s čajanko za osebe s posebnimi potrebami in nadaljeval s kaligrafsko delavnico za otroke in delavnico peke janeževih upognjencev, vlečenega testa in sladkih cevk po recepturah malečniških šolskih sester, dan pa bo zapečatilo večerno odprtje zgodovinske razstave »Ko o zemlji in kruhu spregovorijo arhivi«.

Adi Smolar, romanje v Belo krajino, spominska maša

V četrtek se bodo v delavnici peke peciva preizkusili otroci, zvečer pa bo v trinadstropni župnijski vinski kleti vinsko-glasbeni večer »Vino in kitara« z Adijem Smolarjem in degustacijo nad 20 vzorcev vin lokalnih vinarjev. V soboto si bodo udeleženci na romanju v Belo krajino ogledali etnološki muzej v Črnomlju in se preizkusili na delavnici peke preste, zaključek festivala pa bo v nedeljo v romarski cerkvi Matere božje na Gorci s spominsko mašo za Marka Glaserja in polaganjem venca na njegovo grobnico pred cerkvijo.

Kdo je bil Marko Glaser?

Glaserjev festival torej nosi ime po Marku Glaserju, ki je skoraj pol stoletja vodil župnijo v Malečniku. Je ena najpomembnejših osebnosti za slovensko in avstrijsko Štajersko in Koroško, saj mu je osebni prijatelj, škof Anton Martin Slomšek, zaupal največjo skrb pri prenosu škofijskega sedeža iz Št. Andraža v Labotski dolini v Maribor.

Soorganizatorji festivala

Soorganizatorji 2. Glaserjevega festivala so Pokrajinski arhiv Maribor (v pripravljalnem odboru ga zastopa mag. Jure Maček), Nadškofijski arhiv Maribor (mag. Lilijana Urlep), Osnovna šola Malečnik (Špela Sedič), Društvo malečniških gospodinj (Valerija Bračko) in Župnija Sv. Peter pri Mariboru – Malečnik (doc. dr. Sebastijan Valentan).

Nalaganje
Nazaj na vrh