Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

22. februar bo dober dan – naredi dobro delo in spremeni svet na bolje!

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 22. 02. 2013 / 11:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

22. februar bo dober dan – naredi dobro delo in spremeni svet na bolje!

Danes je dan, ko več kot 41 milijonov skavtov vsega sveta praznuje dan spomina – dan, ko se spominjajo ustanovitelja skavtov Roberta Badena-Powella. Slovenski skavti so pripravili akcijo, v kateri poskušajo narediti čim več dobrih del.

Dan spomina praznujejo skavti vsega sveta, saj se je na ta dan rodil ustanovitelj skavtskega gibanja Robert Baden-Powell, prav tako pa tudi njegove žene Olave, ki je ustanovila žensko gibanje. Slovenski skavti pod vodstvom Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov so si za moto današnjega dneva vzeli Baden-Powellovo misel »poskusite zapustiti ta svet za spoznanje boljši, kot ste ga prejeli« in narediti ali spodbuditi, da ta dan naredimo čim več dobrih del oz. da se nabere čim več ljudi, ki bodo danes naredili eno dobro delo. Spodbujajo z geslom »22. 2. bo dober dan«. Akciji se lahko pridružite na http://www.dobrodobro.si/ in si izmed navedenih izberete dobro delo ali dodate čisto svojega, svoje odločitve pa delite s prijatelji na Facebooku.

Skavt naredi vsak dan vsaj eno dobro delo

Skavti so dan spomina že prej praznovali vsako leto, akcija 22. 2. bo dober dan pa jih je še na poseben način povezala in spomnila na enega od skavtskih zakonov, ki pravi, da skavt pomaga bližnjemu in naredi vsak dan vsaj eno dobro delo. Skavt Urban Špital je povedal, da akcijo letos pripravljajo drugič, saj je lani naletela na dober odziv tudi pri drugih, saj so jo skavti širili po socialnih omrežjih in s tem tudi širšemu krogu pokazali, da praznujejo.

Kaj je pravzaprav dobro delo?

»To je lahko vsaka mala stvar (npr. da nekomu odstopimo sedež na avtobusu), s katero naredimo nekaj dobrega za druge,« pojasni Urban. Med predlogi so se znašli tudi malce bolj hudomušni kot: Naredim 22 sklec za dobrodelne namene svojega počutja; Med sortiranjem odpadkov žvižgam, dokler ne zafušam; Vozim po pravilih – kot na glavni izpitni vožnji; S prijatelji pojemo 1 kg pomaranč (olupkov ne); Grem na obisk k stari mami, po možnosti svoji …

Torej je skrb za lastno zdravje tudi dobro delo? »Tudi. S tem pasivno polepšam dan tudi drugim,« v smehu dodaja Urban. Spomni se tudi, da je že lani skupina skavtov pripravila nogometni turnir, na katerem so se vsi zavezali k temu, da ne bodo solirali.

Z majhnimi koraki spreminjamo svet na boljše

S spodbujanjem ljudi k rednemu dobremu delu, ki naj preraste v vsakodnevno rutino, svet zagotovo lahko spreminja na boljše, četudi je to z majhnimi, a zanesljivimi in za dušo še kako zdravilnimi koraki. Pridružite se skavtom v akciji 22. 2. bo dober dan!


Foto: Matej Černetič, Matej Hozjan, arhiv ZSKSS

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh