Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

24 državnih voditeljev na poti v Rim

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 04. 2014 / 09:03
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

24 državnih voditeljev na poti v Rim

Na slovesnosti na Trgu sv. Petra pričakujejo predstavnike drugih veroizpovedi, okoli 1.000 škofov in 6.000 duhovnikov.

Najmanj 24 državnih voditeljev z vsega sveta se bo v nedeljo, 27. aprila, udeležilo slovesne kanonizacije papežev Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Doslej je obisk visokih delegacij napovedalo še 35 držav, je včeraj v Vatikanu pojasnil tamkajšnji tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. »Uradnih vabil državam Sveti sedež ni izdajal, kdor koli pa se želi kanonizacije udeležiti, je dobrodošel«, je dejal p. Lombardi. Skupaj je svoj prihod napovedalo 93 vladnih delegacij in mednarodnih organizacij, ali se bo slovesnosti udeležil tudi upokojeni papež Benedikt XVI., pa zaenkrat še ni jasno.

Na trgu pred Petrovo baziliko se bodo zbrali tudi številni predstavniki drugih verskih skupnosti, je povedal vatikanski tiskovni predstavnik. Prireditelji pričakujejo pravoslavne, anglikance in predstavnike protestantskih Cerkva. Zaradi njihovega kritičnega stališča do kanonizacij pa slednje na slovesnost ne pošiljajo uradnih delegacij. Po navedbah iz Vatikana naj bi v nedeljo gostili tudi ugledne predstavnike judovstva in islama. P. Lombardi je poudaril, kako sta si oba papeža posebej prizadevala za dobre odnose katoliške Cerkve z judi. Poimenskega seznama gostov omenjenih veroizpovedi ni na voljo.

Poleg državnikov in predstavnikov verskih skupnosti se bo po navedbah p. Lombardija kanonizacije udeležilo tudi 130 do 150 kardinalov, okoli 1.000 škofov in 6.000 duhovnikov. Med somaševalci bodo med drugim rimski kardinal vikar Agostino Vallini, nekdanji osebni tajnik Janeza Pavla II. in krakovski nadškof kardinal Stanislaw Dziwisz, in škof iz Bergama, Francesco Beschi.

Po dejanski kanonizaciji, ki jo bo opravil papež Frančišek, bodo k oltarju v procesiji prinesli relikvije obeh novih svetnikov. Relikvijo kože Janeza XXIII. naj bi po navedbah italijanskih medijev nosili nečaki in nečakinje italijanskega papeža. Relikvijo krvi Janeza Pavla II. bi lahko po Lombardijevih navedbah spremljali posamezniki, ki so bili ozdravljeni na priprošnjo poljskega papeža in je bilo njihovo ozdravljenje priznano kot čudež v kanonizacijskem postopku. Ob zaključku slavja bo papež Frančišek pozdravil državniške goste pred Petrovo baziliko in se med krožno vožnjo po trgu srečal z verniki.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh