Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

33 let od ustanovitve SKZ

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 05. 2021 / 18:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2021 / 19:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
33 let od ustanovitve SKZ

33 let od ustanovitve SKZ

Predhodnica zdajšnje SLS je bila ustanovljena 12. maja 1988, njen prvi predsednik je bil Ivan Oman.

33 let po ustanovitvi SKZ je, kot izpostavlja Podobnik, SLS spet pomemben dejavnik v slovenski politiki in pomemben člen gibanja Povežimo Slovenijo, ki je odprto za vse. FOTO: SLS



Danes mineva 33 let od ustanovitve prve demokratične politične stranke po 2. svetovni vojni na slovenskih tleh, Slovenske kmečke zveze (SKZ), predhodnice današnje Slovenske ljudske stranke (SLS), ki je nastala 12. maja 1988 na javni tribuni v dvorani ljubljanskega hotela Union. Njen prvi predsednik je bil pokojni Ivan Oman.

Dobro organizirana stranka

Kot je na novinarski konferenci poudaril predsednik SLS Marjan Podobnik, je bila SKZ že med pripravami na prve demokratične volitve leta 1990 dobro organizirana stranka, ki je pomagala tudi ustanavljati občinske odbore drugih novonastalih strank, da bi koalicija Demos na volitvah dobila večinsko podporo.

Podobnik si obeta vsaj 15 poslancev

33 let po ustanovitvi SKZ je, kot izpostavlja Podobnik, SLS spet pomemben dejavnik v slovenski politiki in pomemben člen gibanja Povežimo Slovenijo, ki je odprto za vse, s kandidati na skupni listi pa si obeta ugoden rezultat na prihodnjih parlamentarnih volitvah. »Mirno sprejmem stavo, da bomo dobili več kot 15 poslancev,« je STA navedla besede Marjana Podobnika.


Prvi predsednik SKZ je bil Ivan Oman. FOTO: Tatjana Splichal


Kandidat za mandatarja bo zelo ugledno ime

K sodelovanju vabijo ugledne, kompetentne in uspešne ljudi, nekateri prepoznavni posamezniki, denimo dr. Ernest Petrič, so že izrazili pripravljenost tudi kandidirati na njihovi listi. Gibanje bo pred volitvami ponudilo tudi svojega kandidata za mandatarja, »zelo ugledno ime«, trenutno pa preigravajo tudi možnost svojega kandidata na predsedniških volitvah.

Moč povezovanja

Podobnik je potrdil tudi resne pogovore s stranko SMC in obenem pojasnil, da je temeljno poslanstvo gibanja vzpostavitev povezovanja na temelju medsebojnega spoštovanja in spoštovanja ustave in različnih vrednostnih usmeritev, je poročala STA. »Če kdo, vemo v SLS, kako pomembno je sodelovanje,« pa je dodala podpredsednica stranke Suzana Lara Krause.

Koga že povezuje gibanje Povežimo Slovenijo?

Trenutno gibanje Povežimo Slovenijo že povezuje 51 županov in županskih list, 402 mestna in občinska svetnika, 9 državnih svetnikov, 3 državne sekretarje in enega evropskega poslanca. SLS je gibanju ponudila na razpolago tudi svojo močno in razvejano infrastrukturo.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh