Zapri
Iskanje

50 let Stopinj in začetek sinode v soboški škofiji [FOTO]

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 18. 10. 2021 / 19:32
Oznake: Cerkev, Slovenija, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2021 / 09:42
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

50 let Stopinj in začetek sinode v soboški škofiji [FOTO]

50 let Stopinj in začetek sinode v soboški škofiji [FOTO]
Škof Štumpf je ob začetku sinode spregovoril o dogajanju, ki želi prenoviti posameznika, skupnosti in vesoljno Cerkev FOTO: Klavdija Dominko
Škof dr. Peter Štumpf, duhovniki soboške škofije, sodelavci Stopinj in drugi so se v nedeljskem popoldnevu zbrali v župnijski cerkvi Svete Trojice v Odrancih k praznovanju 50-letnice zbornika Stopinje.

Bogoslužje se je začelo s kratko molitvijo pred Najsvetejšim, nadaljevalo pa s sveto mašo, med katero je zbrane nagovoril škof dr. Peter Štumpf, poročajo na spletni strani soboške škofije. To je bila tudi sveta maša ob začetku sinode, zato je škof najprej spregovoril o tem dogajanju, ki želi prenoviti posameznika, skupnosti in vesoljno Cerkev. Ob koncu bogoslužja je škof dr. Peter Štumpf Stopinjam podelil najvišje škofijsko odlikovanje, odličje svetega Metoda.

Stopinje so oblikovale pastoralni prostor, povezovale duhovnike, druge oznanjevalce in vse vernike, da je lahko leta 2006 zaživela Škofija Murska Sobota.

Stopinje so pripomogle tudi k prepoznavanju svetosti FOTO: Klavdija Dominko

Škof Štumpf je v utemeljitvi izpostavil: »Stopinje so vsa leta v naše domove prinašale bogato in pestro vsebino. Bralce so bogatile z verskimi oz. duhovnimi zapisi, s pogledom v preteklost, prinašale so lepo besedo v pesmi in prozi, zapise o življenju v naših župnijah in še marsikaj. Stopinje so oblikovale pastoralni prostor, povezovale duhovnike, druge oznanjevalce in vse vernike, da je lahko leta 2006 zaživela Škofija Murska Sobota. Pripomogle so tudi k prepoznavanju svetosti, saj so pisale o Božjem služabniku Danijelu Halasu in zdaj lahko spremljamo tudi škofijski postopek za beatifikacijo zavzetega sodelavca in urednika Stopinj Alojzija Kozarja. Stopinje so v petdesetih letih postale dragocena zakladnica podatkov, misli in idej. Brez njih bi si življenje v naši škofiji težko predstavljali.«

Škot Štumpf je v zahvalo prejel spominek: v eno stopinjo združenih petdeset Stopinj FOTO: Klavdija Dominko

Poleg škofijskega odlikovanja Stopinjam je škof sedanjemu uredniku Lojzetu Kozarju podelil »posebno škofijsko priznanje in zahvalo za njegovo dolgoletno in vztrajno urednikovanje« in zlato pero, še poročajo na spletni strani škofije. Škof pa je v zahvalo prejel spominek: v eno stopinjo združenih petdeset Stopinj.

Slovesnosti se je udeležil tudi škof Evangeličanske cerkve mag. Leon Novak.

Bogoslužje so bogatili pevci župnijskega zbora Neuničljivo upanje pod vodstvom Nuše Zadravec FOTO: Klavdija Dominko

Pri sveti maši so sodelovali sodelavci Stopinj, s petjem so bogoslužje bogatili pevci župnijskega zbora Neuničljivo upanje pod vodstvom Nuše Zadravec. Navzoč je bil tudi škof Evangeličanske cerkve mag. Leon Novak. Udeleženci so si lahko ogledali tudi razstavo, ki je pripravljena ob zlatem jubileju Stopinj.

Škofova pridiga ob začetku sinode in 50.docx

Nalaganje
Nazaj na vrh