Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

56% ameriških katoličanov podpira Obamo

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 17. 04. 2012 / 09:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

56% ameriških katoličanov podpira Obamo

Kritične opazke s strani organizacij za zaščito življenja in pomisleki, ki jih številni škofje izražajo ob prenovi zdravstvenega sistema, imajo očitno omejen učinek.

Barack Obama ima po mnenju ameriških katoličanov na naslednjih predsedniških volitvah prednost pred tekmecem Mittom Romneyem. Kritične opazke s strani organizacij za zaščito življenja, pri katerih sodelujejo tudi znani katoličani, in pomisleki, ki jih številni škofje izražajo ob prenovi zdravstvenega sistema predsednika Obame, sicer imajo določen učinek, vendar je ta očitno izredno omejen. Če bi predsedniške volitve izvedli že zdaj, bi sedanjega predsednika podprlo 56% katoličanov, za njegovega tekmeca Romneya pa bi glasovalo 44%, so pokazali izsledki ankete Javnomnenjskega inštituta Barna iz Venture v ameriški zvezni državi Kaliforniji, ki so jih minuli konec tedna objavili ameriški mediji. Rezultat bi bil tesnejši v tekmi med Obamo in Rickom Santorumom, vendar se je slednji minulo nedeljo umaknil iz predvolilne tekme.

Drugačni kot pri katoličanih pa so izsledki ankete pri protestantskih volilcih. Med njimi mormonski milijonar Romney dosega 55% v primerjavi s trenutnim predsednikom, ki ga podpira 45% protestantov.

Ameriški protestantizem pa ni enoten. Volilci iz teološko liberalnih tradicionalnih Cerkva, kot so denimo anglikanci, luteranci, reformirani in metodisti, bi glasovali drugače kot teološko konzervativni evangeličani. Med pripadniki teološko liberalnih Cerkva sta si Romney z 51% in Obama z 49% podpore izredno blizu. Med konzervativnimi Romney z 58% vodi pred Obamo z 42%.

Po umiku Ricka Santoruma v Gettysburgu je mormon Romney nesporni zmagovalec predvolilnega boja republikanske stranke. Oba preostala kandidata Newt Gingrich in Ron Paul uradno sicer še ostajata v tekmi, vendar je Romneyevo imenovanje za republikanskega predsedniškega kandidata več ali manj zagotovljeno.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh