Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

60 let simpozija kiparjev Forma viva

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 06. 07. 2021 / 04:37
Oznake: Kultura
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2021 / 19:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
60 let simpozija kiparjev Forma viva
Dokumentarno razstavo, ki bo na ogled do 26. septembra 2021, so pripravili sodelavci Galerije Božidar Jakac Mladen Baćić, Alja Fir in Alja Pfeifer. FOTO: Tadej Abram

60 let simpozija kiparjev Forma viva

V letu 2021 mineva 60 let od začetka Mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva. Ob obletnici so v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki pripravili dokumentarno razstavo Re/Forma viva.

Razstava Re/Forma viva se osredotoča na fotografsko gradivo in zgodbe iz bogate dokumentacije delovišča v Kostanjevici na Krki.

Na simpoziju že 133 kiparjev

Dokumentarna razstava Re/Forma viva izhaja iz bogatega dokumentarnega gradiva, ki ga hrani Galerija Božidar Jakac in obsega štiri tekoče metre gradiva ter zajema prva tri desetletja simpozija v Kostanjevici na Krki. Ob pripravah na razstavo je bilo gradivo kronološko urejeno in popisano z namenom celostne digitalizacije. V šestdesetih letih obstoja simpozija je Kostanjevica na Krki gostila 133 kiparjev in tolikšna je tudi uradna številka monumentalnih hrastovih skulptur, letos julija pa bosta na simpoziju nastali dve novi. Trenutno v Parku skulptur Forma viva stoji 79 skulptur, 14 jih stoji v Kostanjevici na Krki, ena v parku Term Čatež in ena na Ratežu pri Novem mestu. Park skulptur Forma viva ima od leta 1999 status spomenika državnega pomena in je neločljivo vpet v okolico stavbe nekdanjega samostana ter pomemben element varovane kulturne krajine, so zapisali avtorji razstave.

Kostanjevica na Krki je v šestih desetletjih gostila 133 kiparjev. FOTO: Tadej Abram 

Najstarejši kiparski simpozij na svetu

Prvi mednarodni simpozij kiparjev Forma viva je bil julija 1961 v Kostanjevici na Krki in v Seči pri Portorožu. Simpozij, ki sta ga idejno zasnovala slovenska kiparja Janez Lenassi in Jakob Savinšek po zgledu simpozija v St. Margarethenu na Gradiščanskem, velja za najstarejši še vedno delujoči kiparski simpozij na svetu in še vedno bienalno deluje v Kostanjevici na Krki in Seči pri Portorožu.


Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh