Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bitka dobljena, vojna še ne

Za vas piše:
Janez Dular
Objava: 23. 11. 2013 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.11.2013 / 09:32

Bitka dobljena, vojna še ne

Na predpraznični seji državnozborskega odbora za kulturo so obravnavali pobudo slovenske rektorske konference za spremembo 8. člena Zakona o visokem šolstvu.

Na predpraznični seji državnozborskega odbora za kulturo so obravnavali pobudo slovenske rektorske konference za spremembo 8. člena Zakona o visokem šolstvu. Ker iz skopega časopisnega poročanja ni bilo mogoče zaslutiti vsega obsega in globine večletnega spora o slovenščini kot učnem jeziku na slovenskih javnih univerzah, naj ga nadrobneje predstavim (večinoma po magnetogramu).

Osmi člen veljavnega Zakona o visokem šolstvu v prvem odstavku določa: »Učni jezik je slovenski.« Ampak v naslednjih odstavkih je vsebina te kategorično zveneče določbe precej okrnjena z navajanjem možnosti, ko je dopustna raba tujega učnega jezika poleg slovenščine (vzporedni programi, »če se ti programi na visokošolskem zavodu izvajajo tudi v slovenskem jeziku«) in tudi namesto slovenščine (»deli študijskih programov, če pri njihovem izvajanju sodelujejo gostujoči visokošolski učitelji iz tujine ali je vanje vpisano večje število tujih študentov«). Statuti univerz naj bi se gibali zno...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh