Domače juhe za boljše zdravje
Domače juhe za boljše zdravje
Juhe so del naše tradicionalne kulinarike. Poskrbimo, da bomo to tradicijo ohranili. Tudi v vsakdanji zdravi prehrani imajo juhe pomembno vlogo. Seveda le tiste, ki jih pripravimo sami iz sveže ali zamrznjene zelenjave ter z dodatkom mesa ali brez njega. Zdravju prijazna juha vsebuje manj maščob in soli. Torej gre za jedi z malo kalorij. Prav tako juha vsebuje minerale, vitamine in zaščitne snovi. Zelenjavno-mesne juhe vsebujejo poleg mineralov (cink, kalcij, železo, kalij …), vitaminov (B skupine, K …) tudi beljakovine. Paradižnikova juha je bogata s kalijem in likopenom (antioksidant), korenčkova juha ali juha iz oranžne buče pa z beta karotenom (antioksidant) in kalijem. Kalij je pomembna rudnina, ki med drugim prispeva k uravnavanju krvnega tlaka. Zato ljudem z visokim krvnim tlakom priporočamo hrano, bogato s kalijem.
Prednosti uživanja juhe
Z juho zaužijemo dodatno količino zelenjave, celo do 10 dag, tj. približno tretjino dnevno priporočene količine...