Okusno in zdravo – drobnjak, koper, majaron …
Okusno in zdravo – drobnjak, koper, majaron …
Začimbe/dišavnice imajo pomembno vlogo v vsakdanji zdravi prehrani. Med drugim zmanjšajo potrebo po dodajanju soli. Spomnimo se kombinacije bazilike, origana, timijana in rožmarina, ki lahko delno nadomesti sol. Začimbe dajo tudi piko na i vsakdanjim in prazničnim jedem.
Drobnjak ima dokaj oster okus, ki spominja na čebulo, le da deluje bolj sveže. Kot začimba se uporabljajo listi. Sodi v pripravo mesnih jedi, zelenjave, gob, rib, juh, skutnih jedi, solat … Lepo se ujema z baziliko, koprom, papriko, peteršiljem in pehtranom.
Koper ima rahlo grenak, svež in sladkasto aromatičen okus. Za začinjanje jedi uporabljamo sveže liste, pri vlaganju pa vejice s cvetovi. Liste kopra dodajmo tik pred koncem. Lahko jih zamrznemo. S koprom začinimo prikuhe iz kumar in paradižnika, solatne prelive, solate, omake, ribje jedi in juhe. Cele vejice dodamo pri kuhanju rib ter vlaganju zelenjave. Dobro se ujema z vsemi svežimi zelišči.
Majaro...