Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

84. svetovni dan varčevanja

Objava: 29. 10. 2008 / 06:43
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

84. svetovni dan varčevanja

Pomenljiva dogajanja na finančnih trgih vabijo tako kristjane kot celotno civilno družbo k razmisleku o kolektivnem in individualnemu odnosu do denarja. Hitrost, s katero se odvijajo dogodki, nakazuje na minljivost materialnih dobrin, zato se mora vsak posameznik prizadevati tudi za osebni duhovni razvoj, kakovost družbenih odnosov in urejeno okolje.

Dinamika na finančnih trgih ni posebnost sedanjega trenutka, saj si le-ti na različne načine že dolgo prizadevajo odgovoriti na finančne potrebe proizvodnih dejavnosti. Zgodovinska izkušnja dokazuje, da ob pomanjkanju ustreznih finančnih sistemov gospodarske rasti ne bi bilo. Finančni trgi morajo biti v službi varčevanja za celosten razvoj gospodarskega in družbenega sistema. Urejeni kakovostni standardi omogočajo duhovni, kulturni, družbeni in zdravstveni razvoj.

Človeško delo ne sme biti usmerjeno zgolj k zaslužku, ampak mora biti tudi ustvarjalno. Varčevanje daje možnosti za doseganje dolgoročnih ciljev, omogoča pa tudi dostojno življenje, saj pomeni trden in varen način za upravljanje s kapitalom.

V zvezi s svetovnim dnevom varčevanja je kardinal Renato Raffaele Martino, predsednik Papeškega sveta za pastoralo migrantov in intinerantov, izpostavil, da sta denar in požrešnost oziroma želja, da bi imeli vedno več, povzročila trenutno krizo. Dodal je tudi, da vsaka mednarodna kriza najbolj prizadene najrevnejše, saj le-ti lahko računajo le na omejene vire in bodo ravno ti najbolj oškodovani.

Družbeni nauk Cerkve varčevanje opredeljuje kot sestavni del trga in predlaga, naj trg ne bo samo tovarna profita, ampak nadzorovano območje v družbi. Za uresničitev tega cilja pa mora priti do dobrega sodelovanja med tistimi, ki investirajo in tistimi, ki delajo. Posledica tovrstnega sodelovanja je za celotno skupnost lahko solidarna ekonomija.

V zadnjem času smo priča spodbujanju zasebne porabe. Nekateri dolžniki zaradi različnih okoliščin svojih obveznosti ne morejo izpolniti ali poravnavati sprotnih življenjskih stroškov.

Javno zavest, civilna združenja in vladne organizacije mora pretresti dejstvo, da gospodarsko najbolj ogroženi sloji družbe živijo na robu revščine, da so položaji na nekaterih delovnih mestih negotovi in se del prebivalstva sooča z resnimi in težkimi življenjskimi razmerami.

Svetovni dan varčevanja pomeni priložnost za poglobljeno analizo trenutnega stanja. Cerkev si ob tej priložnosti prizadeva za informiranje javnosti o stanju in posledicah za ljudi v družbi.

Komisija Pravičnost in mir pri SŠK je ob lanskoletnem svetovnem dnevu varčevanja objavila izjavo, ki je dostopna na http://pravicnost-mir.rkc.si/?id=5&fmod=2.

TU SŠK

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh