Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Adventni čas uporabimo za priprave na Jezusov prihod«

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 03. 12. 2012 / 10:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Adventni čas uporabimo za priprave na Jezusov prihod«

Benedikt XVI. je med včerajšnjim nagovorom pred molitvijo angelovega češčenja vernike spomnil tudi na prvega indijskega blaženega laika, mučenca Devasahayama Pillaia.

Papež Benedikt XVI. je kristjane pozval, naj štiri adventne tedne porabijo za priprave na Kristusov prihod na svet. »Kot kristjani smo adventni ljudje«, je sveti oče dejal na včerajšnjo prvo adventno nedeljo pred opoldansko molitvijo angelovega češčenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Krščansko življenje mora biti v celoti usmerjeno v Kristusov prihod, je poudaril papež. To še posebej velja ob številnih pretresih, ki jih zadnje čase doživljamo v svetu.

»Sredi vseh pretresov na svetu, sredi puščav brezbrižnosti in materializma kristjane čaka Božje odrešenje«, je nadaljeval Benedikt XVI. To držo pričujejo verniki s posebnim življenjskim slogom – kot mesto, ki raste na gori. Krščanska skupnost je znamenje Kristusove ljubezni in njegove pravičnosti, ki je navzoča v zgodovini, vendar še ni povsem uresničena. Zato moramo potrpežljivo in pogumno čakati, klicati in iskati, so bile papeževe besede na letošnjo prvo adventno nedeljo.

Pred opoldansko molitvijo je papež izrazil tudi zahtevo po večji zaščiti za invalide. Vsaka oseba, tudi takšna z najtežjimi telesnimi in duševnimi omejitvami, premore 'neprecenljivo vrednost in ji je to potrebno tudi priznati', je dejal Benedikt XVI.

Ob mednarodnem dnevu invalidov, ki ga obhajamo danes, je papež pozval cerkveno skupnost, naj invalidnim soljudem posveča čim več pozornosti. Zakonodajalce pa je pozval, naj invalide ščitijo in spodbujajo njihovo udeležbo v družbenem življenju.

Sveti oče je v včerajšnjem nagovoru vernike spomnil tudi na indijskega mučenca Devasahayama Pillaia (1712-52), ki je bil včeraj v južnoindijskem mestu Kottar razglašen za blaženega. Katoliški laik, ki so ga umorili zaradi njegove vere, je prvi blaženi laik z indijske podceline. Rojen je bil v hindujski plemiški družini, leta 1745 pa je prestopil v katoliško vero. Njegovo spreobrnjenje je povzročilo precej kritike in upora, kasneje preganjanja in končno njegovo smrt.

Foto: Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh