Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Afganistan: dve eksploziji pretresli središče Kabula

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 02. 11. 2021 / 12:04
Oznake: Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2021 / 12:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Afganistan: dve eksploziji pretresli središče Kabula
Talibanski borci v Kabulu FOTO: Vatican Media

Afganistan: dve eksploziji pretresli središče Kabula

V afganistanski prestolnici Kabul sta v bližini vojaške bolnišnice danes odjeknili dve eksploziji.

Predstavniki talibanov so po navedbah STA potrdili tudi informacije o smrtnih žrtvah, več ljudi je ranjenih, še vedno pa zbirajo informacije o dogodku. Tiskovni predstavnik talibanske vlade Bilal Karimi je za tuje medije povedal, da sta eksploziji odjeknili blizu vojaške bolnišnice Sardar Mohammad Daud Khan. Po prvih poročilih naj bi sledilo tudi streljanje, vendar Karimi tega ni potrdil.

Eksploziji sta odjeknili blizu vojaške bolnišnice Sardar Mohammad Daud Khan, po prvih poročilih naj bi sledilo tudi streljanje.

Eden od zdravnikov v kabulski vojaški bolnišnici je povedal, da je slišal močno eksplozijo blizu prve kontrolne točke, nato pa jim je bilo rečeno, naj se umaknejo na varno. Po njegovih besedah je bilo slišati tudi streljanje.

Predstavnik notranjega ministrstva Kari Said Hosti je povedal, da so talibanske posebne enote že prispele na kraj nesreče, ter pojasnil, da je eksplozija povzročila tudi smrtne žrtve, vendar zaenkrat še ni mogel navesti podrobnosti. Časnikarji AFP so videli talibanske borce, ki so se na prizorišče pripeljali v dveh oklepnih transporterjih in tovornjakih. Na ulicah je bilo slišati sirene, proti kraju eksplozije pa so se pomikala reševalna vozila.

Vzrok za eksploziji še ni znan, saj preiskava še ni končana, odgovornosti za napad pa ni prevzel še nihče.

Italijanska nevladna organizacija, ki v Kabulu upravlja svojo bolnišnico, je na družbenem omrežju Twitter sporočila, da so sprejeli devet poškodovanih oseb, ki so jih pripeljali s kraja eksplozije. Kljub ugibanjem, da bi lahko šlo za samomorilski napad, je talibanski predstavnik poudaril, da vzrok za eksploziji še ni znan, saj preiskava še ni končana, odgovornosti za napad pa ni prevzel še nihče.

Talibani, ki jih sicer še ni priznala nobena tuja sila, se ob prehodu iz militantne skupine v afganistansko vladajočo oblast soočajo s številnimi izzivi, med drugim tudi z vse hujšo humanitarno krizo in gospodarskimi težavami. Poleg tega njihova prizadevanja za vzpostavitev stabilnosti ovira skrajna islamistična skupina Islamska država, ki je od avgusta, ko so talibani v Afganistanu prevzeli oblast, izvedla že štiri napade s številnimi žrtvami.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh