Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriške redovnice še vedno neenotne z Vatikanom

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 21. 06. 2012 / 09:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ameriške redovnice še vedno neenotne z Vatikanom

Vrhovno srečanje z vatikansko Kongregacijo za verski nauk po navedbah krovne organizacije ameriških redovnic zaradi ‘različnih pogledov’ ni potekalo gladko.

Med ameriškimi ženskimi redovi in Vatikanom očitno še naprej obstajajo razlike. Vrhovno srečanje z vatikansko Kongregacijo za verski nauk po navedbah krovne organizacije ameriških redovnic (LCWR) zaradi ‘različnih pogledov’ ni potekalo gladko. Predstavnici omenjene organizacije, Pat Farrell in Janet Mock, sta sicer pojasnili, da sta svoja stališča lahko predstavili ‘odprto in iskreno’.

Povod za srečanje z vatikansko kongregacijo so nekatera stališča ameriških redovnic, denimo o ženskem duhovništvu, splavu in istispolnih partnerskih zvezah, ki so v Vatikanu naletela na precejšnje neodobravanje.

Predstavnice Vodstvene konference vernih žensk so zavrnile ugibanja, da je kritika cerkvenega vodstva v Rimu usmerjena le proti vrhu organizacije. Kot so pojasnile, je tudi ‘velika večina’ katoliških redovnic v Združenih državah Amerike prizadeta zaradi ukrepov vatikanske Kongregacije za verski nauk. Po lastnih navedbah so bile deležne precejšnje podpore s strani moških redov, pa tudi ženskih konferenc iz drugih držav po svetu, kjer so številni verniki zaskrbljeni, kako lahko kot verni katoličani živijo ‘v zapletenosti sodobnega časa’. Na tisoče pisem podpore naj bi ameriške redovnice prejele tudi od katoliških laikov.

Preiskava ameriških ženskih redov, v Vatikanu so jo naročili decembra leta 2008, naj bi razkrila ‘resno teološko pomanjkanje’, ki naj bi po navedbah v ameriških medijih veljalo predvsem za odnos organizacije do splava, zaščite človeškega življenja, evtanazije in ženskega duhovništva. Vodstvo organizacije se je 1. junija uradno odzvalo na poročilo iz Vatikana. Ameriške redovnice so obtožbe zavrnile in izrazile kritiko do pomankljive preglednosti preiskovalnega postopka. Po navedbah Vodstvene konference vernih žensk naj bi članice o napetih odnosih z Vatikanom razpravljale na naslednjem rednem zasedanju organizacije avgusta letos.

Krovni organizaciji ameriških katoliških redovnic, Vodstveni konferenci vernih žensk (LCWR) s sedežem v mestu Silver Spring v ameriški zvezni državi Maryland, torej pripada okoli 80% vseh ženskih redov in kongregacij v Ameriki, kjer trenutno deluje približno 57.000 redovnic.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh