Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriški kardinali nasprotujejo hitremu začetku konklava

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 07. 03. 2013 / 07:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ameriški kardinali nasprotujejo hitremu začetku konklava

»Veliko razmisleka o prihodnosti na vrhu Cerkve« v dosedanjih razgovorih; »Potreben je čas, da si ustvarimo jasne predstave«.

Dva ameriška kardinala, Daniel DiNardo in Sean Patrick O'Malley, sta izrekla svarilo pred prezgodnjim začetkom konklava. »»Potrebujemo čas, da si ustvarimo jasne predstave«, je dejal kardinal O'Malley v pogovoru z mediji na Papeškem severnoameriškem kolegiju v Rimu. Istega mnenja so tudi številni ostali kardinali, je pojasnil bostonski nadškof.

Tudi kardinal DiNardo, nadškof škofije Galveston-Houston, je na srečanju poudaril, da želijo kardinali vesoljne Cerkve pred izvolitvijo novega papeža izvedeti 'čim več kot je le mogoče' o mehanizmih rimske kurije. »Nihče ne želi prehitevati stvari«, je dejal DiNardo. To velja tudi za vse škofe, ki bi si morda želeli vrnitve v svoje škofije do začetka velikega tedna.

Kardinal O'Malley je prepričan, da bodo udeleženci konklava prejeli željene informacije. Med kardinali je veliko preudarnosti glede prihodnje usmeritve na cerkvenem vrhu. DiNardo pa je izpostavil, da mora biti kurija instrument v službi papeža in da mora biti v tesnem stiku z vesoljno Cerkvijo. »Za to si moramo prizadevati. Želimo si intenzivne razprave.«

O dosedanjih srečanjih oba kardinala zaradi prisege molčečnosti ne poročata kaj dosti, pojasnjujeta pa, da sta največ pridobila v pogovorih z izkušenimi starejšimi kardinali, ki se po svojem izpolnjenem osemdesetem letu starosti ne smejo več udeležiti konklava. »Pomembna 'ustanova' je tudi odmor za kavo, med katerim imamo priložnost za medsebojno spoznavanje«, pojasnjuje kardinal DiNardo. Trenutno na zasedanjih posamezni kardinali predstavljajo svoje pripravljene nagovore. »Nekateri to počnejo zelo učeno, drugi na časnikarski način.« Kasneje naj bi prišlo tudi do proste izmenjave mnenj o temah, ki se bodo v tem času oblikovale. Najpogosteje slišani jezik na zasedanju kardinalov je italijanščina, tam pa je seveda veliko prevajalcev, ki poskrbijo za prevod v številne druge jezike.

Na vprašanje, kako se počuti, kadar ga omenjajo kot 'papabile', kardinal O'Malley odgovarja, da ima namen tudi po koncu konklava obdržati svojo kapucinsko kuto. »Ne računam na spremembo garderobe. To uniformo nosim že več kot štirideset let in jo imam namen nositi še naprej, dokler ne bom umrl.« O'Malley med ameriškimi kardinali velja za kandidata z največ možnostmi za novega papeža. Bostonsko nadškofijo je prevzel leta 2003, po škandalu v zvezi s spolnimi zlorabami, in si je na tem položaju ustvaril sloves človeka, ki se zna spopasti s kočljivimi težavami.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh