Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriški muzej bo Grčiji vrnil iluminirani rokopis

Objava: 09. 04. 2014 / 09:28
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ameriški muzej bo Grčiji vrnil iluminirani rokopis

Losangeleški Muzej Getty hrani dragocenost, ki je bila pred 50 leti ukradena iz samostana na gori Atos.

Muzej Getty v Los Angelesu je privolil, da Grčiji vrne bizantinsko iluminirano rokopisno knjigo Nove zaveze, ki je bila pred 50 leti ukradena iz samostana na gori Atos. Preiskovalci so namreč v samostanu našli zapis iz leta 1960, ki priča o tem, da je bila knjiga od tam ukradena in pretihotapljena, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzemajo pri STA.


Kot je razvidno iz dokumentacije, naj bi muzej omenjeno rokopisno knjigo pridobil leta 1982 kot del obsežnejše dobro dokumentirane zbirke, vendar so nedavne raziskave pokazale, da je bila ukradena iz enega od samostanov na gori Atos, so pojasnili v muzeju.

Kot je povedal direktor losangeleškega muzeja Timothy Potts, so v muzeju sodelovali z grškim ministrstvom za kulturo, da bi odkrili, kaj se je v zadnjih desetletjih dogajalo z omenjeno knjigo ter razrešili težavo glede lastništva.

Glede na nove podatke, ki so jih pridobili v tem času, se jim zdi pravilna odločitev, da knjigo vrnejo samostanu, od koder je bila ukradena. »Poročilo iz samostana iz leta 1960, s katerim smo se seznanili pred nedavnim, je bilo bistvenega pomena pri tej odločitvi«, je dejal direktor muzeja.

Grški minister za kulturo Panos Panagiotopoulos je ob tem dejal: »Ta iluminirana rokopisna knjiga Nova zaveze, ki jo je leta 1133 prepisal pisar Theoktistos in ki stilno kaže povezave z dvorno umetnostjo v Carigradu, je prava mojstrovina srednjeveške umetnosti.«

Knjiga bo v muzeju Getty na ogled še do 22. junija, ko se bo zaprla razstava, v katero je vključena, nato pa jo bodo vrnili v grški samostan.

Vir: STA / M. M. Š.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh