Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriški pohod za življenje letos virtualno

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 01. 2021 / 13:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.01.2021 / 13:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ameriški pohod za življenje letos virtualno

Ameriški pohod za življenje letos virtualno

Danes v ZDA obhajajo narodni dan svetosti človeškega življenja.

FOTO: Vatican Media

Tradicionalni »Pohod za življenje« (March for Life) v ameriški prestolnici Washington bo letos izpeljan le v virtualni obliki. Prireditelji kot vzrok navajajo epidemiološke razmere in morebitno ogroženost zdravja udeležencev ob zbiranju številčnih množic, pa tudi napet varnostni položaj po vdoru Trumpovih privržencev v prostore ameriškega kongresa v začetku letošnjega januarja. »Vse udeležence prosimo, naj ostanejo doma in se pohodu pridružijo virtualno,« so v izjavi za javnost zapisali prireditelji najbolj množičnega protestnega gibanja proti splavu na svetu. Predsednica shoda, Jeanne Mancini, je napovedala, da bo nogometna zvezda Tim Tebow 29. januarja udeležence nagovoril prek svetovnega spleta.

V nadaljevanju so zapisali, da so odločitev za odpoved dejanskega pohoda sprejeli tudi z mislijo na varnostne sile, ki so doslej vsako leto zagotavljale »miroljubno prireditev«. Po besedah Mancinijeve bo pohod v zelo omejenem številu vendarle tudi udejanjen: pohoda se bodo v imenu podpornikov množičnega gibanja udeležili območni voditelji organizacij v podporo življenju. Ti bodo v prestolnico prinesli vrtnice, ki jih bodo položili pred prostore vrhovnega sodišča, v spomin vsem splavljenim otrokom.

»March for Life« je protestno gibanje, ki ga od leta 1974 v ameriški prestolnici Washington vsako leto prirejajo podporniki človeškega življenja, ki odločno nasprotujejo splavu.

V ZDA danes obhajajo narodni dan svetosti človeškega življenja

V Združenih državah Amerike pa danes obhajajo narodni dan svetosti človeškega življenja, ki ga je tik pred odhodom s položaja razglasil nekdanji ameriški predsednik Donald Trump. V uradnem razglasu, objavljenem v začetku tedna, je Trump ameriški kongres spodbudil, naj se mu pridruži »pri podpori in spoštovanju dostojanstva slehernega človeškega življenja, vključno z nerojenim«, obenem pa je obljubil, da bo »še naprej govoril v imenu tistih, ki nimajo svojega glasu«.

22. januar je zelo pomenljiv datum v zgodovini ameriškega gibanja za življenje: tega dne leta 1973 je bila z razsodbo vrhovnega sodišča v primeru Roe proti Wade v ZDA odprta pot za legalizacijo splava. Trump je že v letih med 2018 in 2020 22. januar razglasil za dan v podporo človeškemu življenju.

Bidnov svetovalec Fauci že napovedal ameriško podporo organizacijam za opravljanje splava po vsem svetu

Direktor ameriškega inštituta za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje in vodilni svetovalec novega ameriškega predsednika Joeja Bidna za področje zdravstva, dr. Anthony Fauci, pa je že napovedal, da bo nova ameriška vlada iz davkoplačevalskega denarja znova uvedla financiranje mednarodnih nevladnih organizacij, ki izvajajo ali spodbujajo splav v tujini, pogosto v nasprotju z zakoni države, v kateri delujejo. Poudaril je tudi, da ZDA ohranjajo članstvo v Svetovni zdravstveni organizaciji.

Financiranje organizacij, ki podpirajo splav, je z zveznim odlokom ukinila Trumpova administracija, in sicer 23. januarja 2017, Trump pa je s tem dejanjem nakazal svojo politiko do umetne prekinitve nosečnosti. Z odlokom je znova vzpostavil in še okrepil pomembno zvezno politiko, ki spoštuje najosnovnejšo človekovo pravico, to je pravico do življenja.

Gre za politiko, znano pod imenom Mexico City Policy, s katero je leta 1984 začel tedanji predsednik Ronald Reagan. Mexico City Policy od omenjenih organizacij, ki prejemajo ameriško pomoč, zahteva zagotovilo, da ne bodo izvajale ali dejavno spodbujale splava kot metode družinskega načrtovanja v državah v razvoju.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh