Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriški predsednik Biden v tradicionalnem nagovoru tudi o vojni v Ukrajini

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 02. 03. 2022 / 13:43
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.03.2022 / 14:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ameriški predsednik Biden v tradicionalnem nagovoru tudi o vojni v Ukrajini
V kongresni dvorani, kjer so zbrani prisluhnili Bidnovemu nagovoru »State of the Union«, je bila Ukrajina opazno navzoča. FOTO: Wikipedia

Ameriški predsednik Biden v tradicionalnem nagovoru tudi o vojni v Ukrajini

Ameriški predsednik Joe Biden je uvodni del sinočnjega govora o položaju v državi posvetil ruskemu napadu na Ukrajino.

Zatrdil je, da bo svoboda vedno slavila nad tiranijo, ob nizanju doslej sprejetih sankcij proti Rusiji pa je napovedal še zaprtje ameriškega zračnega prostora za ruska letala, poroča STA. V kongresni dvorani, kjer so zbrani prisluhnili Bidnovemu nagovoru »State of the Union«, je bila Ukrajina opazno navzoča: nekateri kongresniki in senatorji ter gostje so bili oblečeni v modro in rumeno barvo ukrajinske zastave. Med častnimi gosti na galeriji je bila ob ameriški prvi dami Jill Biden tudi ukrajinska veleposlanica v Združenih državah Amerike Oksana Markarova.

Zveza Nato je bila ustvarjena z namenom, da ohranja mir in stabilnost v Evropi.

Biden je v uvodu pojasnil, kako nas zgodovina uči, da je še več kaosa, ko diktatorji ne plačajo za agresijo. Zveza Nato pa je bila ustvarjena prav z namenom, da ohranja mir in stabilnost v Evropi: »Ruski predsednik Vladimir Putin je mislil, da nas bo s svojo neizzvano vojno razdelil doma in v Evropi, vendar se je zmotil. Bili smo pripravljeni in enotni in enotni smo ostali.« Predsednik Biden je ob tem zagotovil nadaljnjo podporo Ukrajini. Dodal je, da bodo ZDA z zavezniki branile vsak centimeter ozemlja zveze Nato, v Ukrajini pa se ameriški vojaki ne bodo borili proti Rusom.

Po Bidnovih besedah je Putin danes bolj osamljen kot kadar koli doslej: »Ukrajinci se borijo s čistim pogumom in naslednji dnevi, tedni in meseci bodo težki. Morda bo zmagal na bojišču, na dolgi rok pa bo plačal visoko ceno.« Ameriški predsednik je napovedal, da sprejemajo ukrepe za zaščito gospodarstev ZDA in zaveznikov, med drugim tudi s kolektivno sprostitvijo 60 milijonov sodov naftnih rezerv.

Ukrajinci se borijo s čistim pogumom in naslednji dnevi, tedni in meseci bodo težki. Putin bo morda zmagal na bojišču, na dolgi rok pa bo plačal visoko ceno.

Biden se je v nadaljevanju govora posvetil domačim temam in najprej naštel, kaj mu je doslej uspelo: zakon o pomoči Američanom in podjetjem zaradi koronaepidemije in zakon o obnovi infrastrukture - pri tem je za sodelovanje pohvalil tudi republikance. Kot je dejal, so v tem času ustvarili 6,5 milijona novih delovnih mest, gospodarstvo pa je raslo najhitreje v zadnjih 40 letih. Priznal je sicer visoko inflacijo, ki je eden od glavnih razlogov, da ima sedaj le okrog 40-odstotno podporo med Američani, vendar je po njegovih besedah tretjina inflacije posledica pomanjkanja avtomobilskih čipov. Podjetja je pozval, naj znižajo stroške, ne pa plač, in pozval k povečanju proizvodnje v ZDA, namesto da se zanašajo na tuje oskrbovalne verige.

Osnovo Bidnovega gospodarskega načrta predstavlja znižanje stroškov zdravil na recept in zdravstva, predsednik pa je pozval tudi k reformi davčnega sistema in zagotovil, da pod njegovo vlado nihče, ki zasluži manj kot 400.000 dolarjev na leto, ne bo plačal niti centa višjih davkov. V tradicionalnem nagovoru se je dotaknil tudi koronaepidemije, ki je v ZDA zahtevala skoraj milijon smrtnih žrtev, spregovoril o boju proti kriminalu, odločno obsodil zakone za zmanjšanje volilne udeležbe v republikanskih državah, omenil je tudi zaščito meje.

V času Bidnovega govora je bilo v Washingtonu nekaj manjših protestov, napoved o blokadi tovornjakarjev pa se ni uresničila.

Nalaganje
Nazaj na vrh